2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonVízben áll Magyarország! Borsodban a legaggasztóbb a helyzet

Vízben áll Magyarország! Borsodban a legaggasztóbb a helyzet


arviz001Várhatóan a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Bódva térségére is kiterjesztik a veszélyhelyzetet az árvíz miatt. A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda este ismét összeül, ahol döntést hoz a borsodi térséget érintően.


A koordinációs bizottság kedd este hirdetett ki veszélyhelyzetet a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségére. Ez este kilenc óráig van érvényben. Pásztó városában és a hasznosi városrészben kedden mintegy kétezer lakost kellett kiköltöztetni, mert a tározó vízszintnövekedése azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a többletvíz rázúdulhat a városra.


Borsodban a legaggasztóbb a helyzet

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság szerdán kora délután kérte veszélyhelyzet kihirdetését a kormánytól. Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára az MTI-vel azt közölte, hogy az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti, ezért a megyei védelmi bizottság szerdai ülésén úgy határozott: kéri a kormányt, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére.


Az eddig mért legnagyobb vízállásokra vagy azokhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon; szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén.


Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek. A Szolnok Megyei Védelmi Bizottság is javasolta a kormánynak a területen a veszélyhelyzet elrendelését. A hasznosi víztározónál továbbra is fenntartják a veszélyhelyzetet.

A Bódva Hídvégardónál rekordot döntött 311 centiméterrel. Harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is.

A Ronyva reggelre három helyen már átbukott a töltésmagasításokon Sátoraljaújhelyen. A városban az ár ugyanazokat a területeket veszélyezteti, amelyeket két héttel ezelőtt, akkor mintegy hétszáz házat vett körbe a víz, és körülbelül ugyanennyi embert kellett kitelepíteni.

A Sajón óriási árhullám érkezik, délelőtt Sajópüspökinél 386 centiméter volt, még mindig árad, de már megdöntötte a május közepén mért szintet.
A Hernádon hasonló a helyzet, Hidasnémetinél délelőtt 403 centiméter volt a vízszint, és a folyó intenzíven árad.

arviz002Az MTI helyszíni tapasztalata szerint Szalonnán a Bódva láthatóan árad, eddig hét családot kellett kiköltöztetni.
Rakacaszendről 15 családot, mintegy 45 embert kellett kiköltöztetni. Két melléképület már romba dőlt. A lakóházakat körbevette a víz, ezek között van vályogház is, és olyan is, amely már meg is roggyant. Volt olyan család, amelyet éjszaka csónakkal menekítettek ki az otthonából.


Szolnok megye is a veszélyhelyzet kihirdetésére vár

A Zagyván és a Tarnán újabb jelentős árhullám indult el; a Szolnok Megyei Védelmi Bizottság hozzájárult a két Zagyva-menti szükségtározó újbóli megnyitásához, és javasolta a kormánynak a területen a veszélyhelyzet elrendelését.

A két folyón meginduló újabb árhullám miatt szerdán nyolc órától az Újszász és Jászberény közötti szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el.


Nógrádban kétezer embenek kellett elhagynia otthonát


pasztoiarviz01A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerda hajnalban arról számolt be, hogy tervszerűen zajlik a kitelepítés Pásztón és a hasznosi városrészen. Csaknem kétezer ember kitelepítését azért rendelték el, mert a közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó hasznosi víztározó gátjának átszakadása veszélyeztetheti a házukat.

A megyei védelmi bizottság titkára bejelentette, hogy a hasznosi víztározó gátja stabil, nem kell gátszakadástól tartani. Délelőtt apadt a vízszint, de a veszélyhelyzet továbbra is érvényben van.Baranyába Sásdon a legkritikusabb a helyzet

Baranyában továbbra is Sásdon és környékén legkritikusabb az árvízi helyzet; a megyében eddig 39 embert kellett kiköltöztetni az elmúlt napok esőzései miatt. Eddig három embert kellett kiköltöztetni az áradás miatt. Mánfán egy embert költöztettek el, miután leomlott egy átázott partfal.

Tolnában tizenöt településen védekeznek az árvíz ellen.

Csikóstőttősön 38 embert helyeztek el ideiglenesen hozzátartozóknál az árvíz által veszélyeztetett Petőfi utcából. A Hábi-árok és a Baranya-csatorna vize emelkedik.

Vecsésen kidőlt egy házrész két fala a folyamatos esőzés következtében kedd este, az ott lakó idős házaspár még időben ki tudott menekülni.

Monor, Nagykáta, Érd, Szentendre és Gödöllő térségében is rengeteg munkát ad a tűzoltóknak az áradás. Több lakóépületet csak homokzsákokkal tudtak megvédeni a kivonuló tűzoltók. Folyamatosan szivattyúznak Szentendrén is, miután homokzsákokkal állták útját a megáradt Bükkös-patak környékén a házakba befolyó víznek.


Országszerte 60 szakaszon van útzár

A Magyar Közút Zrt. délelőtti közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet. A 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton jelenleg mintegy 60 szakaszon van érvényben teljes útzár. Számos út csak nehezen, lépésben járható, és több helyen csak félpályán haladhat a forgalom.
Személygépjárművel nem közelíthető meg Viszló, Debréte, Dédestapolcsány, Sajóvelezd, Nekézseny, Nagybarca, Bánhorváti, Rakacaszend, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Alsómocsolád, Tornaszentandrás és Tornabarakony.

Járhatatlan a Tornaszentjakab-Viszló, a Meszes-Krasznokvajda, a Serényfalva-Ragály, az Alsóvadász-Homrogd, a Hasznos-Mátrakeresztes, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly, a Felsőnyárád-Kurityán, a Putnok-Borsodbóta, a Dédestapolcsány-Csernely közötti út, valamint több más alsóbb rendű út.
Jelenleg összesen 707 katona és 114 technikai eszköz nyújt segítséget a mentési feladatokban az árvíz sújtotta térségekben - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite