2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonVizsgadrukk? Matekból jobbak, magyarból rosszabbak a diákok

Vizsgadrukk? Matekból jobbak, magyarból rosszabbak a diákok


érettségiAz Oktatási Hivatal adatai szerint a tavalyinál jobb eredmények születtek a hat-, a nyolc- és a négyosztályos középiskolák ez évi írásbeli vizsgáin.


Összességében jobb eredmények születtek a tavalyinál a hat-, a nyolc- és a négyosztályos középiskolák ez évi írásbeli vizsgáin - derül ki az Oktatási Hivatal honlapján közzétett összegzésből.

Magyarból rosszabb, matekból jobb


A nyolc évfolyamos intézményekben az átlagos pontszám a tavalyi 52-ről 57,4-re nőtt. Ezen belül a magyar vizsgák eredményei ugyan romlottak, 35,5 helyett 30 volt az eredmény, de matematikából jelentős a javulás: az átlagpontszám 16,5-ről 27-re nőtt.
A hatodik évfolyamon 54,2-ről 62,5-re nőttek a pontszámok, ezen belül a magyar írásbelik eredménye 34,2-ről 35,3-re, a matematikáé 20,1-ről 27,2-re.


Szintén jobb eredmények születtek a négyosztályos iskolákban, ahol a 2010-es 67,5-ről 72-re emelkedett az átlageredmény. Magyarból a diákok majdnem úgy teljesítettek, mint tavaly (34,9-ről 34,1-re csökkent az átlageredmény), míg matematikából itt is javulás volt tapasztalható: 32,8-ről 37,7-re nőttek az átlagpontszámok.


Az idén 523 középiskolában vizsgáztak írásban a diákok január közepén: 57.400-en négyosztályos, mintegy ötezren hat évfolyamos, 3900-an pedig nyolcosztályos gimnáziumba adtak be kérelmet.


Lexikális tudást mértek


A központi írásbeli vizsgához a feladatlapokat a vizsgák típusa és az évfolyamok szerint külön-külön bizottságok készítik el. A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli feladatsorok elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat a képességeket és készségeket, amelyek a "középfokú iskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek".


A vizsga feladatlaponként 45 percet vett igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani: egy-egy feladatra körülbelül öt percük volt a diákoknak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-04-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite