2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonVizsgálatot sürget a Magyar Humángenetikai Társaság a jobbikos képviselő genetikai vizsgálat

Vizsgálatot sürget a Magyar Humángenetikai Társaság a jobbikos képviselő genetikai vizsgálatának ügyében


A Magyar Humángenetikai Társaság határozottan elítéli az egyik jobbikos képviselőnek a Nagy Gén Kft.-től rendelt genetikai vizsgálatának ügyét, és arra kéri a kormányzat illetékes szerveit, hogy vizsgálják ki az esetet.

genetikaivizsgalat


Melegh Béla, a társaság elnöke, Raskó István alelnök és Nagy Bálint titkár pénteken az MTI-hez eljuttatott közös közleményében azt írta: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy egy genetikai tesztelés végzésére jogosult laboratórium eredetileg diagnosztikai célból végezhető tesztet "szakmailag és etikailag el nem fogadható módon indikálva, majd interpretálva" nem diagnosztikai célra használt fel. A teszt ráadásul - mint hozzátették - "alkalmas lehet emberek közötti feszültségkeltésre".


A társaság vezetősége arra kérte a kormányzat illetékes szerveit, vizsgálják ki az ügyet, és korábbi javaslataikat, valamint az érvényben lévő genetikai törvényt figyelembe véve tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy humángenetikai vizsgálattal kapcsolatban a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset. Az index.hu hétfőn írt arról: az eredetileg egy szélsőjobboldali honlapon megjelent információk szerint egy Jobbik-tag a Nagy Gén Kft.-től megrendelt genetikai vizsgálattal igazolta, hogy nincs benne sem cigány, sem zsidó vér; illetve a rasszista hangvételű honlapon közöltek egy fotót - mint írták - egy a vizsgálatot igazoló dokumentumról is.


Bálint Bálint László, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa az index.hu-nak úgy nyilatkozott: a dokumentum kiadóját szerinte az Orvosi Kamara elé kellene vinni, mert a szakma jó hírnevét veszélyezteti a működése. Kulcskérdés még az ügy szempontjából, hogy a Nagy Gén vizsgálatait végző orvosnak milyen szakképesítése van, a papíron ugyanis ki van takarva a vizsgálatot végző orvos neve. Ilyen jellegű munkát azonban csak humán molekuláris genetikai és ráépített laboratóriumi medicina szakképesítéssel lehet végezni - tette hozzá.


A hírportálon hétfőn megjelent Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Gén Kft. egyik tulajdonosának reakciója is az üggyel kapcsolatban, akit - mint fogalmazott - sokkolt a sajtóban terjedő génvizsgálati botrány. A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. aznapi közleményében úgy reagált: elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, továbbá sajnálja, hogy tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes emberek tévesen, rossz szándékkal használnak fel.


Nagy Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója azt írta: a vizsgálatot "etikai okokból" nem tagadhatták meg, és nem volt joguk megítélni, hogy a képviselő a vizsgálati eredményét milyen célra használja fel. Az igazgató megjegyezte továbbá, hogy a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról, ezért további tanácsadás szükséges a vizsgálatokkal kapcsolatban.


"Elnézést kérünk, hogy a leletben nem fogalmaztunk precízebben, hiszen azzal elkerülhettük volna, hogy az illető tévesen használja a genetikai szakértői leletét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő" - tudatta Nagy Zsolt. Az egészségügyi államtitkárság véleményező testülete, a Szakmai Kollégium Klinikai Genetikai Tagozata és Tanácsa szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hétfőre ülést hívtak össze "a Nagy Gén Kft. által mind szakmailag, mind etikailag helytelen indikáció alapján végzett, és elfogadhatatlan következtetés levonásához vezető genetikai teszttel kapcsolatos együttes állásfoglalás" kialakítására és jóváhagyására.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI megkeresésére azt közölte: a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. szerepel az egészségügyi szolgáltatók nyilvántartásában. Genetikai tanácsadás és gondozás, immungenetikai laboratóriumi diagnosztika, valamint genetikai laboratóriumi diagnosztika szakmákra rendelkezik működési engedéllyel.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite