2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonVizsgálódik a médiahatóság a TV2 és az RTL Klub SMS-szavazásai miatt

Vizsgálódik a médiahatóság a TV2 és az RTL Klub SMS-szavazásai miatt


mediatorvenyVizsgálatot indított a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a TV2 és az RTL Klub SMS-szavazásai miatt. A médiahatóság szerint az elmúlt hónapokban közel félszáz bejelentés érkezett hozzájuk az X-faktor, a Való Világ és TV2 Megasztár műsoraival kapcsolatban, amelyek egyebek mellett megkérdőjelezik az eredmény valóságtartalmát.


A TV2 és RTL Klub SMS-szavazásai miatt a héten egyeztetési eljárást kezdeményezett dr. Bodonovich Jenő, média- és hírközlési biztos az érintett médiaszolgáltatókkal - derül ki az NMHH csütörtöki közleményéből. A médiahatóság tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban csaknem félszáz olyan bejelentés érkezett az RTL Klub - X-faktor és ValóVilág, valamint a TV2 Megasztár műsoraival kapcsolatban, melyben a panaszosok a nézői szavazások lebonyolításának rendjét, azok szembetűnő irányítottságát, ellenőrizhetetlenségét kifogásolták, és megkérdőjelezték az eredmény valóságtartalmát.

A médiahatóság szerint mivel a jelenség valószínűleg a fogyasztók jelentős számát érinti, ezért a médiatörvény alapján a biztos egyeztetési eljárás keretében, levélben kereste fel a szolgáltatókat. A szavazások körülményeiről, többek között arról kértek információt, hogy milyen előírás szabályozza a szavazások rendjét, hol ismerheti meg ezek tartalmát a néző, hogyan történik a szavazatok regisztrációja, illetve milyen számú szavazat érkezik egy-egy fordulóban.

Az NMHH közleményében ír arról is, hogy az új médiatörvény alapján a biztos az ilyen és ehhez hasonló érdeksérelmek kivizsgálása érdekében bármely média-, illetve hírközlési szolgáltatótól vagy sajtótermék kiadójától adatokat, felvilágosítást és nyilatkozatot kérhet. Erre a szolgáltató tizenöt napon belül köteles válaszolni. Amennyiben az érintett szolgáltató a kérést nem teljesíti a megadott határidőn belül, úgy a biztos az NMHH Hivatalához fordulhat, és hatósági eljárást kezdeményezhet az adatok bekérése ügyében.

 

Forrás: FH/HÍR PORT24

 

2011-04-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite