2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
NagyvilágVonzó terrorcélpont a londoni olimpia

Vonzó terrorcélpont a londoni olimpia


Vonzó célpontot kínálhat a terroristáknak a jövő hónapban kezdődő londoni olimpia - mondta hétfő esti beszédében a brit elhárítás (MI5) igazgatója.

terrorelharitas01

Képünk illusztráció!


Jonathan Evans a londoni City polgármesterének hivatalában - Mansion House - tartott előadásában "kétségtelennek" nevezte, hogy egyes terrorhálózatok "fontolóra vették" támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt. A biztonsági előkészületek azonban már javában zajlanak, és az olimpia "nem lesz könnyű célpont" - fogalmazott az MI5 vezetője. Evans közölte azt is, hogy az MI5 londoni központjában "korlátozták az eltávozásokat" az olimpia idejére. Hozzátette: nem szabad azt hinni, hogy Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat néhai vezetőjének halálával elenyészett a terrorfenyegetés.


A BBC biztonságpolitikai tudósítója az MI5 igazgatójának beszédéhez fűzött kommentárjában közölte: az olimpiai akkreditációs eljárás keretében eddig félmillió embert ellenőriztek, és úgy tudni, hogy számos jelentkezőtől a nemzetbiztonsági vizsgálatok során megtagadták az akkreditációt. A londoni olimpiai játékok biztonságának védelmét célzó rendkívül nagyszabású katonai előkészületekről már eddig is számos részlet vált ismertté.


London légterét a tervek szerint hat rakétaüteg védi majd; ezeket a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadásokhoz hasonló repülőgépes merényletek elhárítására - vagyis akár eltérített polgári repülőgépek lelövésére is - lehet használni. Bevetésük David Cameron brit miniszterelnök személyes döntési jogkörébe tartozik. Philip Hammond brit védelmi miniszter a parlamentnek már december közepén megküldött részletes tájékoztatójában közölte, hogy a védelmi minisztérium összesen 13.500 katonával erősíti meg a londoni olimpiai rendezvények biztonsági őrizetét.

ezo_banner

HIRDETÉS


Ez nagyobb létszámú egység, mint az Afganisztánban harcoló brit kontingens, amely jelenleg kilencezer tagú. Hammond közölte: a biztonsági műveletbe bekapcsolódik a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopter-hordozó, amely az olimpia idején a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz a Temzén. Az Ocean fedélzetéről Puma vagy Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását. A londoni olimpia biztonsági ellenőrzésében még egy hadihajó vesz részt, a Bulwark, amely a dél-angliai Weymouth-öbölben állomásozik majd, és vezénylő-ellenőrző, valamint logisztikai támogató feladatokat lát el.


A brit védelmi tárca felhívta a látogatók figyelmét arra is, hogy a stadionokba tartó közönségnek "repülőtéri stílusú" biztonsági ellenőrzésekre kell felkészülnie. Hétfő esti beszédében az MI5 főnöke a Nagy-Britanniát fenyegető általános terrorveszélyről elmondta, hogy a helyzet változóban van: a korábbi, koncentrált fenyegetés helyett egyre jellemzőbb "a kevésbé monolitikus, szélesebb bázisú" kockázat. Ennek illusztrálására Jonathan Evans kijelentette, hogy a múltban az MI5 terrorelhárító tevékenységének 75 százaléka kötődött valamilyen módon Pakisztánhoz és Afganisztánhoz, ez az arány azonban mára 50 százalék alá csökkent.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-06-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite