2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
NagyvilágVörös-zöld koalíció alakult a sógoroknál

Vörös-zöld koalíció alakult a sógoroknál


Koalíciókötésről állapodott meg egymással pénteken az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az osztrák Zöldek fővárosi szervezete, és ezzel létrejön az első "vörös-zöld" pártszövetség Ausztriában.

 

osztrák koalícióAz önálló tartományt alkotó fővárost korábban hosszú ideig abszolút többséggel kormányzó SPÖ az októberi helyi választásokon 44 százalékra esett vissza, így koalíciókötésre kényszerül.

Az SPÖ hagyományos szövetségese, a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) helyett döntött ezúttal az országos szinten viszonylag kis támogatottságot élvező párt mellett.

A Zöldek számára nagy politikai jelentősége van annak, hogy bekerülnek a főváros vezetésébe és annak is, hogy újabb politikai erő tekint rájuk választható koalíciós partnerként, ha csak tartományi szinten is. Eddig csak az ÖVP-vel közös tartományi kormányokban vettek részt.

A hivatalos és részletes megállapodást hétfőn írják alá, ha már mindkét párt vezetősége is megszavazta azt.
Az egyezség legfontosabb, de egyelőre csak nagy vonalakban kidolgozott elemei között szerepel az integrációs politika és a személygépkocsi-forgalom csökkentése. A migránsok beilleszkedésének elősegítése érdekében kidolgozzák a Bécsi Együttélés Kartáját, erősítik a németnyelv-oktatást és megfogalmazzák az újonnan betelepülők "jogait és kötelezettségeit".

Miután az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) idegenellenes felhangú kampányával előretört októberben és második lett a szavazatok 25,6 százalékával, a városban élő nagyszámú bevándorlóval, közülük is a muzulmánokkal kapcsolatos feszültségek, az integrációs problémák megoldása vált a bécsi SPÖ és a leendő városvezetés egyik legfontosabb feladatává.

A Zöldek egy tárcával rendelkeznek majd a 12 tagú tartományi kormányban. Maria Vassilakou bécsi pártelnök kapja a klímavédelmi, közlekedési, várostervezési és energiaügyi posztot, valamint az egyik alpolgármesteri tisztséget a kettő közül. Az SPÖ-nek nyolc tanácsosa lesz a városvezetésben. A fennmaradó három tanácsosi tisztség az ÖVP és a radikális FPÖ között oszlik meg, ám mindhárom "tárca nélküli" poszt, ezért birtokosaik nem rendelkeznek szavazati joggal a kormányban.

Az osztrák Zöldek szövetségi kormánynak eddig egyszer sem voltak tagjai. Habár elnökük, Eva Glawischnig már a tárgyalások megkezdésekor utalt arra, hogy a párt országos politikában játszott szerepére nézve is "jó jelnek" tekinti azokat, Michael Häupl polgármester az ÖVP megnyugtatására hangsúlyozta, hogy "nem lesz kihatásuk a szövetségi szintű politikára".

 

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite