2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóVilágpremierre készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Világpremierre készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar


Először mutatják be a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, az 50 éve elhunyt Lajtha László A négy isten ligete című alkotását. Az 1943-ban kelt mű balettzenének készült, csütörtök este M. Kecskés András pantomimművész koreográfiájával látható a Művészetek Palotájában.

hegedű


"Idestova másfél hónapja ismerkedünk a kompozícióval. Óriási mű, monumentális keresztmetszete az 1943-as időszaknak. Ahogy Bartók ugyanebben az évben megfogalmazta, miként látja Európát és Magyarországot Amerikából, Lajtha is komponált egy +diagnózist+. Bartók kezéből a Concerto került ki. Megjegyzem, Bartók is egy balett tervével foglalkozott, ami nem valósult meg. A Concerto lekerekített és összefoglaló" - mondta az MTI-nek Dénes István.


Az est karmestere szerint Lajtha nézőpontja más, innen való. "Megrendítő és nagyon reális, katonacsizmák dübörgését halljuk. Van be benne például egy keringő, amelyet ő valse noble-ként jelöl meg, ám nagyon komor világot ábrázol. Van azután egy demagógnak nevezett tétel, amelyben elképesztő brutalitással, de természetesen zenei eszközökkel jeleníti meg az elszánt, a mindenen és mindenkin keresztül gázoló embertípust" - hangsúlyozta.


Ugyanakkor érezni, hogy a nép senyved, vér folyik, sikoltoznak. Felcsendül egy komoly induló és egy könnyed variáció is. "Fantasztikus, hogy ebben a könnyednek mondott variációban mi minden szólal meg, dzsesszbejátszástól félbe maradt zenei mondatokig. Kaleidoszkópszerűen villannak fel képek - ma is igen mély érzésűnek tűnik fel az egész" - tette hozzá Dénes István.
"A négy isten ligete cím bukolikus hangulatot sugall, ezért kicsit talán megtévesztő, de a műben szó sincs idillről, engem Chaplin Hitler paródiáira emlékeztet" - árulta el a karmester. A produkció térkoncepcióját a rendező, Galgóczy Judit készíti.


A koncert első felében egy népszerű romantikus versenymű, Brahms D-dúr hegedűversenye hangzik el Szergej Hacsatrjan előadásában. A fiatal örmény hegedűművész 2007 tavaszán, a BBC Szimfonikusok vendégjátékán beugróként aratott váratlan és nagy sikert ugyancsak a Művészetek Palotájában.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-01-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite