2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVulkánnapot rendeznek az ipolytarnóci ősmaradványok területén

Vulkánnapot rendeznek az ipolytarnóci ősmaradványok területén


Vulkánnapot rendeznek pénteken az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, ahol egy miniatűr vulkán kitörését is megnézhetik a látogatók - tájékoztatta az MTI-t a terület sajtóreferense kedden.

IpolytarnócÖF


Szekeres Rita elmondta: a magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geopark egyik legfontosabb bemutatóhelyeként az Európai Geoparkok Hetéhez csatlakozva szervezik a programot. A Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével izgalmas kérdésekre kaphatnak válaszokat az érdeklődők, sőt Harangi Szabolcs professzor vezérletével miniatűr vulkánt is működésbe hozhatnak - tette hozzá.


A Nógrád megyei természetvédelmi területen filmvetítéseket és kerekasztal-beszélgetéseket is rendeznek, a Magyar Természettudományi Társulat, a Nógrádi Geopark Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértőitől kérdezhetnek a látogatók a geopark különleges geológiai értékeiről. A gyerekeket izgalmas feladatok várják, a medvekutya torkába lenyúlva kőpróbát is tehetnek, a bátrabbak pedig a miocén erdő szörnyei között kóborolhatnak és meghódíthatják a lombkoronát - mondta a referens.


A fák lombjai között 8-10 méter magasan vezető lombsétányt öt éve alakították ki, a sétány alsóbb részén a gyerekek heveder nélkül közlekedhetnek.  Ipolytarnócon új kiállítást is megnyitnak, június 11-től lesz látható Tahin Gyula fotóművész Föld rajzok 1 című tárlata a Látogatóközpontban. A váci műtárgyfotós az utóbbi években szívesen fényképezi a természetet, most a növényeket, madarakat, az utazásai során megörökített tájakat rögzítő képeit mutatják be július 19-ig. A megkezdett utazás szeptemberben folytatódik egy második kiállítás formájában.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite