2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
NagyvilágWashington "mélyen csalódott" Budapest döntése miatt

Azeri kiadatás - Washington "mélyen csalódott" Budapest döntése miatt


Az Egyesült Államok elítél minden olyan lépést, amely szítja a feszültséget a kaukázusi térségben, ezért mélyen csalódott amiatt, hogy Magyarország átadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

washington


"Elítélünk minden olyan lépést, amely szítja a regionális feszültségeket, ezért vagyunk olyan mélyen csalódottak Magyarország döntése miatt" - mondta a szóvivő. Ventrell kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja kapcsolatait mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal a konfliktus békés megoldása és a feszültség csökkentése érdekében.


Eközben Paul Krekorian, a Los Angeles-i városi tanács tagja levelet intézett Kálmán Lászlóhoz, Magyarország Los Angeles-i főkonzuljához. A szerdán elküldött levélben - az Asbarez helyi örmény hírportál szerint - Krekorian úgy fogalmazott, hogy "elképesztette" a magyar kormánynak a kiadatással kapcsolatos, "megmagyarázhatatlan" döntése. Krekorian, aki az első örmény származású választott tisztségviselő Los Angelesben, arra szólította fel a magyar kormányt, hogy adjon teljes körű magyarázatot az ügyre.


Csütörtök délutánra több örmény ifjúsági szervezet tiltakozást hirdetett a Los Angeles-i azeri és magyar főkonzulátus elé. (A két missziónak, több más külképviselettel együtt, ugyanaz a toronyépület ad otthont.) A tüntetők a megmozdulást megelőzően közleményt adtak ki, amelyben "erkölcstelennek és felelőtlennek" minősítették a "hidegvérű gyilkos", Ramil Safarov kiadatásáról hozott magyar döntést, és "erőteljesen" elítélték az azeri kormány "gyűlölet vezérelte" lépéseit, a "bűnözőnek" való megkegyelmezést és a hősnek kijáró fogadtatást.


A kommüniké szerzői elítélték mind a magyar, mind az azeri kormány lépéseit, és sürgették, hogy Budapest vonja vissza a kiadatásról szóló döntését és kérjen bocsánatot érte. Megfogalmazásuk szerint lehetetlen, hogy a magyar hatóságok ne tudták volna: az 1983-as strasbourgi egyezmény alapján lehetőség nyílik arra, hogy a hazájuknak átadott rabokat kegyelemben részesítsék.


Bakutól a tiltakozók azt várják el, hogy vonja vissza a kegyelmet és börtönözze be Safarovot. Kanadai örmény internetes források szerint péntek délután tiltakozó menet indul Ottawában, a tüntetők a magyar és az azeri nagykövetség között készülnek felvonulni.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite