2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
NagyvilágWashington rendezett átmenetet szeretne Egyiptomban

Washington rendezett átmenetet szeretne Egyiptomban


egyiptom01Az Egyesült Államok arra koncentrál, hogy ne terjedjen tovább az erőszak, és támogatja az egyiptomiakat alapvető emberi jogaik és szabadságaik gyakorlásában - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.


Több térségbeli és nyugati szövetségesével tárgyalt Barack Obama amerikai elnök az egyiptomi válságról. Obama szombaton Recep Tayyip Erdogan török és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, valamint II. Abdalláh jordániai királlyal, vasárnap pedig David Cameron brit miniszterelnökkel egyeztette álláspontját. A vezetők politikusok abban állapodtak meg, hogy figyelemmel követik a válságot, és folyamatos kapcsolatban maradnak egymással.


A beszélgetések során Obama kifejtette: az Egyesült Államok arra koncentrál, hogy ne terjedjen tovább az erőszak, és támogatja az egyiptomiakat alapvető emberi jogaik és szabadságaik gyakorlásában. Washington rendezett átmenetet szeretne, azt akarja, hogy a régi kormányt felváltó új kabinet feleljen meg az egyiptomi nép várakozásának.
A brit miniszterelnöki hivatal vasárnap kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy Cameron és Obama teljes mértékben azonos álláspontot képvisel. Mindketten elítélték az erőszakot, és felszólították Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, hogy ne tiportassa el a kormányellenes tüntetéseket, tartsa tiszteletben a gyülekezési és a véleménynyilvánítási jogot. Cameron bírálta az egyiptomi hatóságokat amiatt, hogy akadályozzák az internet működését.


II. Abdalláh vasárnap felhívta Mubarakot, hogy áttekintsék a helyzetet. "A király biztonságot, stabilitást és fellendülést kívánt a baráti ország Egyiptomnak" - jelentette a Petra hivatalos jordániai hírügynökség.
Ammánban immár második egymást követő napon több százan tartottak ülősztrájkot Egyiptom nagykövetsége előtt. "Mubarak, áruló és ügynök vagy" - skandálták a tüntetők.


A jordániai uralkodónak ugyancsak növekvő elégedetlenséggel kell szembesülnie. Január közepe óta három kormányellenes tüntetés volt az országban, s a király megtöbbszörözte az elégedetlenkedők leszerelését célzó erőfeszítéseit.
Angela Merkel német kancellár ugyancsak beszélt Mubarakkal vasárnap. A kancellár arra kérte az egyiptomi elnököt, hogy ne engedélyezze erőszak alkalmazását a tüntetők ellen, biztosítsa a gyülekezési szabadságot és az információkhoz való hozzáférést. Szükségesnek nevezte azt is, hogy az új egyiptomi kormány kezdje meg mielőbb a megígért reformok megvalósítását.
Gazdasági és politikai feladatokat adott Mubarak az új kormányfőnek
A népfelkeléssel szembesülő egyiptomi elnök azzal bízta meg az új kormányfőt, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzékkel, és állítsa vissza a gazdaságba vetett bizalmat.


Hoszni Mubarak az állami televízió vasárnapi híradása szerint utasította Ahmed Safík miniszterelnököt, hogy őrizze meg az élelmiszerek szubvencióját, fékezze meg az inflációt, és gondoskodjon új munkahelyek létrehozásáról.
A múlt héten kedden kirobbant, példátlan méretű kormányellenes tüntetéseket egyfelől a munkanélküliség magas szintje, valamint a szegények és a gazdagok közötti jövedelmi különbség megugrása, másfelől pedig a szabadságjogok korlátozása és a hatalom gyakorlásának kisajátítása váltotta ki.


Forrás: MTI/Reuters/HÍR PORT24

2011-01-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite