2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
NagyvilágXVI. Benedek fivérével és bajorokkal ünnepli születésnapját

XVI. Benedek fivérével és bajorokkal ünnepli születésnapját


Szűk körben, a Vatikánban ünnepli hétfőn 85. születésnapját XVI. Benedek, aki az utóbbi évszázad legidősebb egyházfője lett.

XVI. Benedek pápa


"Nem lesz rendkívüli ünneplés, XVI. Benedek családjával tölti születésnapját"- közölte az olasz sajtóval Georg Gänswein, a pápa személyi titkára. Hozzátette: maga az egyházfő kérte, hogy születése napjáról - 1927. április 16-a - különösebb ünneplés nélkül emlékezzenek meg. A L'Osservatore Romano szentszéki napilap értesülései szerint XVI. Benedek születésnapját fivérével, a három évvel idősebb és szintén pap Georg Ratzingerrel tölti, aki a hét végén érkezett a Vatikánba.

Nem véletlen azonban, hogy a felső-bajorországi Marktl am Innben született pápa éppen április 16-án fogadja audiencián Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnököt és püspökökből álló kíséretét. Rómában hagyománynak számít a mindenkori pápa születésnapi köszöntése: a város lakosai a vatikáni kapuknál adják át ajándékaikat, és nem ritka az sem, hogy a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre nyíló ablaka alatt éneklik el, hogy "Boldog születésnapot!".

Az olasz főváros önkormányzata a Vatikánnal szomszédos Angyalvárból esti meglepetés-tűzijátékkal szokta köszönteni az egyházfőt. Az olasz napilapok sem feledkeztek meg XVI. Benedekről. A L'Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja vasárnapi címoldalán küldött jókívánságot a pápának, az IlSole24 Ore gazdasági napilap pedig "Boldog születésnapot, Josef!" címmel köszöntötte őt. Nyolcvanhatodik évébe lépve XVI. Benedek lett a legidősebb pápa az utóbbi évszázadban.

Az ünneplés a következő napokban folytatódik: április 19-én lesz hét éve, hogy Josef Ratzingert pápává választották, és XVI. Benedek április 24-én pontifikálta székfoglaló szentmiséjét. Vasárnapi beszédében XVI. Benedek azt kérte a hívőktől: pápává választása hetedik évfordulóján imádkozzanak érte és azért, hogy az "Úr erőt adjon neki a rá bízott feladat elvégzésére".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite