2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonZajlik a kisebbségi önkormányzati választás

Zajlik a kisebbségi önkormányzati választás

voks1Valamennyi szavazókör rendben megnyílt a települési és országos kisebbségi önkormányzati képviselők választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte vasárnap reggel fél 7-kor az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-vel. A választásban érintett 1.577 szavazókörben rendben megkezdték a munkát, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat - mondta Sári Miklós.


Az OVI vezetője kitért arra: Bács-Kiskun megyében is mind az érintett 43 településre eljutott még szombaton az újranyomtatott cigány kisebbségi szavazólap, így itt sincs akadálya a voksolásnak. A szavazólapokat azért kellett szombaton újranyomtatni, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek esti ülésén visszavette a cigány kisebbség területi listájára az egyik korábban arról törölt jelöltet.
A választáson a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai, 9.180 elektor vehet részt. A kisebbségi választás idején nincs kampánycsend.
Az elektor a területi és országos választáson egy listára szavazhat. Az "ikszelés" után az elektor a szavazólapokat a kisebbség megnevezésével ellátott borítékba helyezi, amelyet a választási bizottság előtt lévő urnába dob.
A választási bizottság legkésőbb vasárnap este 7 órakor lezárja a szavazást, ennél korábban csak akkor teheti ezt meg, ha valamennyi, a szavazókörben a névjegyzékben szereplő elektor leadta szavazatát. A szavazás lezárásának tényét és a megjelent elektorok számát rögzítik a választási informatikai rendszerben, és ez a tény megjelenik az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n is.


A szavazás lezárása után a bizottság felbontja az urnát, de a szavazólapokat tartalmazó borítékokat nem, azokat kisebbségenként csoportosítva úgynevezett szállítóborítékba helyezi, és eljuttatja a területi választási bizottsághoz.
A területi választási bizottság a szavazás másnapján, hétfőn bontja fel a borítékokat és számlálja össze a szavazatokat, a leadott szavazatok arányában kiosztja a mandátumokat és megállapítja a területi választás eredményét. A területi bizottság összeszámlálja az országos listákra adott szavazatokat is, erről részeredmény-jegyzőkönyvet állít ki. Ez a nem hivatalos eredmény elérhető lesz az OVI internetes tájékoztató oldalán is hétfő kora estétől.


Az országos választás részeredmény-jegyzőkönyvei a 19 megyéből és a fővárosból kedden érkeznek meg az Országos Választási Bizottsághoz, amely szerdai ülésén megállapítja a kisebbségi választás országos eredményét.
Az egymással versengő kisebbségi szervezetek listái szavazatarányosan kapnak mandátumot, a listán szereplő jelöltek a listán elfoglalt helyük sorrendjében szereznek mandátumot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite