2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeZajlik a Medvesi Fotós Maraton a Novohrad-Nógrád Geoparkban

Zajlik a Medvesi Fotós Maraton a Novohrad-Nógrád Geoparkban

 

Ezen a hétvégén ellepték az amatőr- és profi fotósok a Novohrad-Nógrád Geopark területét, annak is elsősorban központi régióját, a határon átnyúló Karancs-Medves vidékét. A programra előzetesen közel ötszázan regisztráltak.

pancelos_lovag_salgo_varaban


Mi is az a Medvesi Fotós Maraton?

A program egy összefogás a szervezők és a fotósok között. Közép-Európa legnagyobb outdoor fotós eseményén a szervezők 48 órán keresztül éjjel-nappal programokat biztosítanak a fotósoknak. A résztvevőktől azt kérik, hogy az itt elkészített felvételeiket tegyék közzé, bemutatva ezzel a Karancs-Medves és a Novohrad-Nógrád Geopark eddig talán kevésbé ismert, de táji értékekben igen gazdag vidékét.

Hol zajlik az esemény?

A program az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába tartozó, magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geoparkban zajlik, központjai Salgótarján és Fülek. A vidék - ahogyan minden, a világhálózatba felvételt nyert terület - igen gazdag geológiai, földtani, természeti és táji értékekben.

istvan_taro

Milyen programokat kínálnak a fotósoknak?

A résztvevő fotósok bemehetnek az István-táró közel hatszáz méter hosszú bányajáratába. Egyedi, csak a program két éjszakájára kivilágított várakat fotózhatnak Salgón, Somoskőn és Füleken. Vezetett túrákon vehetnek részt, ahol a legjobb fotótémákra a terepet jól ismerő vezetők hívják fel figyelmüket. Páncélos lovagok állnak őrt (és egyben modellt) Salgó várában. Az eseményt kíséri éjszakai rovarcsapdázás, asztrofotózás, szakmai bemutatók, kiállításmegnyitók.

A vidék egyedi látványosságaival, a kockakő-faragás mikéntjével, a geoparkkal és a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzettel az eseményhez kapcsolódó, mindenki előtt nyitott Geopark Családi Nap keretén belül lehet megismerkedni. Ezt a kísérőprogramot szombaton tarják a Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központban, a Salgótarjánhoz tartozó Eresztvényben.

somosko_es_salgo_vara

Kiállítás készül a legjobb felvételekből

A Medvesi Fotós Maratont idén immáron harmadik alkalommal rendezik meg. Ahogyan az előző két alkalommal, úgy most is fotópályázat kíséri az eseményt. A legjobb alkotások közül szakmai zsűri választja majd ki azokat a felvételeket, melyek egy vándorkiállítás formájában kelnek útra 2016 őszétől kezdődően.

 

Forrás: NÓGRÁD24

 

2016-06-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite