2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeZarándokok indultak Esztergomból Mátraverebélyre

Zarándokok indultak Esztergomból Mátraverebélyre


Mintegy kétszáz zarándok, köztük tizenöt ferences szerzetes indult az esztergomi ferences templomból a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre, hogy Szent István ünnepére odaérjenek - közölte a ferences sajtóközpont csütörtökön az MTI-vel.

Szentkút


Mint írták, a Nagyboldogasszony napján, szerdán kezdődő, 130 kilométeres zarándoklat első napján a Pilisen át jutottak el a szobi révhez. Miután átkeltek, szentmisén vettek részt, majd Márianosztráig gyalogoltak. Csütörtökön a Börzsönyben Kemencéig jutnak el. Harmadnap Drégelypalánk érintésével, ahol szokás szerint a helybeli asszonyok által készített sok száz palacsinta várja őket, Patakra érkeznek. Onnan Csesztvén át gyalogolnak Szécsénybe. Vasárnap teszik meg az utolsó szakaszt Mátraverebély-Szentkútig - mutattak rá.


A közlemény szerint a zarándokcsoport óráról órára, napról napra gyarapszik, és a nemzeti kegyhelyre előreláthatólag legalább háromszázan érkeznek. Megjegyezték, a résztvevők minden nap elmondják a teljes zsolozsmát, énekelnek, szentmisén vesznek részt, és alkalmuk van lelki beszélgetésre, szentgyónásra útközben is. Minden évben van egy központi témája a zarándoklatnak, ehhez kapcsolódnak az elmélkedések, szentbeszédek. Idén az eszkatológia, vagyis a végső idők teológiai megközelítése van napirenden: hogyan is lesz ez a világ végén, illetve a saját életünk végén - tették hozzá.


Utaltak arra: a zarándoklat során egyik este Ki mit tud? vetélkedőt is tartanak. Mint közölték, a 18 esztendeje minden évben megrendezett zarándoklat során mintegy harminc házasságot eredményező ismeretség született, de papi és szerzetesi hivatások is szép számmal érlelődtek az imádságos menetelés közben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-08-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite