2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeZarándokvonat indul a mátraverebélyi kegyhelyre

Zarándokvonat indul a mátraverebélyi kegyhelyre


Először indul útnak az Angyalos Boldogasszony-zarándokvonat a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre a budapesti Keleti pályaudvarról vasárnap hajnalban.

matraverebelymozaic1

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt közölte: mintegy négyszázan utaznak a Kisboldogasszony-nagybúcsúra a szerelvénnyel, amelyet a Szent Márton-emlékév tiszteletére felmatricázott mozdony húz Hatvanig.

A zarándokvonatot Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára indítja útnak, a résztvevőket Böjte Csaba ferences szerzetes áldja meg.

A zarándokok a vasútállomásról imádkozva és énekelve vonulnak a megújult mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyhez.

A kegyhely kialakulása Szent László király idejére tehető. A hagyomány szerint az uralkodó 1091-92-ben a betörő pogány kunok elől menekülve egy széles és mély szakadékot ugratott át a lovával, amelynek patája nyomából forrás fakadt. Az üldöző sereg megtorpant, Szent László pedig seregével később visszaverte a kunokat.

Az első gyógyulást a 12. századhoz kötik: egy néma pásztorfiú visszanyerte beszélőképességét, amikor ivott abból a forrásból, amelyet ma szent kútnak neveznek. Ezt a csodát a Szűzanyának tulajdonította a hagyomány.

Az 1200-as évektől kezdődően zarándokok sokasága keresi fel a nevezetességet, amely 2006 óta Magyarország nemzeti kegyhelye.

 

Forrás: MTI2016-09-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite