2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeZárolták az Ipoly által elöntött ipolytarnóci ingatlanok kiváltására elkülönített pénzt

Zárolták az Ipoly által elöntött ipolytarnóci ingatlanok kiváltására elkülönített pénzt


A Belügyminisztérium zárolta azt az 50 millió forintot, amelyet az Ipoly folyó által rendszeresen elöntött ipolytarnóci ingatlanok kiváltására különítettek el. A lakók így nem tudnak elköltözni, noha már a cserelakásokat is kiválasztották - tájékoztatta a Nógrád megyei falu polgármestere kedden az MTI-t.

Ipolytarnóc

Szabó Tibor (Fidesz-KDNP) elmondta: Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára közölte vele levélben, hogy a pénzt zárolták, és leírta azt is, hogy különböző problémák miatt az ártéri ingatlanok ügyét egyébként sem lehetett volna egységesen kezelni, így a problémára más megoldást kell keresni.

Ipolytarnóc korábban 50 millió forintot nyert az Ipoly gátjának megerősítésére, de mivel a hatósági vizsgálatok során kiderült, hogy a munkát ennyi pénzből nem lehet elvégezni, a falu visszaadta a pénzt. Nagy Andor (KDNP), a térség országgyűlési képviselője javaslatára a parlament 2011 decemberében 50 millió forintot különített el a kiváltásra, ami nyolc lakásban kilenc családot érintett volna.

A polgármester elmondta: a minisztérium két munkatársa márciusban helyszíni szemlét tartott, fényképeket készített, elvitték az ingatlanok adatanyagait, majd a Nógrád Megyei Kormányhivatal elkészítette a műszaki felméréseket.

Az érintett lakók májusban Pintér Sándor belügyminiszterhez fordultak közös levélben, sürgős tájékoztatást kérve arról, hogy mikor történik meg a kiváltás, de nem kaptak választ - közölte Ipolytarnóc vezetője.

"Szaló Péter az állami pénzekkel történő gazdálkodás mögé bújva azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a belügyi tárca számára csak egy megoldás létezik, az 50 millió forint zárolása" - mondta Szabó Tibor. Hozzátette: a levélben írt kifogásokat kategorikusan visszautasítja.

Tájékoztatása szerint hat ingatlannak rendben van a tulajdonjoga, vagyis a problémát lehetett volna egységesen intézni. A polgármester szerint kérdés, hogy miért nem vették igénybe a tárca jogászait, miért nem egyeztettek egyenként a lakókkal, illetve azokkal, akik eladásra kínálták az ingatlanokat, továbbá miért nem egyeztettek a szolgáltatókkal és a jelzálogot bejegyzőkkel. "Magukra hagyták az embereket" - mondta Szabó Tibor.

Nézete szerint mivel nem tudták megoldani a gátépítést, majd a lakások kiváltását sem, marad a harmadik lehetőség: az Ipoly folyó a magyar állam tulajdona, a szakaszra 2503 méter hosszúságú töltést kell építeni, aminek becslések szerinti bekerülési költsége 600 millió forint.

Az ipolytarnóci nyolc ingatlant 2009 decembere óta hatszor öntötte el az árvíz.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-12-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite