2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeZöldutas vidékfejlesztés és közösségépítés Nógrád megyében

Zöldutas vidékfejlesztés és közösségépítés Nógrád megyében


A helyi hagyományok és tudások élővé tételén, a helyi közösségek mozgósításán, valamint a zöldutak hálózatának bővítésén dolgozott három Nógrád megyei zöldutas szervezet egy másfél éves program keretében a Svájci Civil Alap támogatásával - tájékoztatta az MTI-t a főpályázó Zöldutak Módszertani Egyesület (ZöME) alelnöke csütörtökön.

nogradmegyeegy

Pásztor Ildikó elmondta: a Svájci Civil Alap 22,9 millió forinttal támogatta a drégelypalánki központú Sugárkankalin Turisztikai Egyesület, a hollókői Cserhát Natúrpark Közhasznú alapítvány és az alsópetényi ZöMe "Zöldutas közösségfejlesztés a fenntarthatóságért, környezettudatosságért, az élő falvak hálózatos együttműködéséért" című projektjét.

A kosárfonó műhelyeken, túravezető tanfolyamokon, valamint a gyümölcskertész képzéseken több mint kétszázan bővítették tudásukat, a gyümölcsészeti kutatások eredményét pedig kiadványban jelentették meg - tette hozzá.

A zöldutas szervezetek 1500 tájfajta gyümölcsfát osztottak szét a zöldutakhoz csatlakozó intézmények, önkormányzatok között, és 2014 őszére turistajelzésekkel látták el a Nógrádi Zöldutak több száz kilométeres túraúthálózatát Nyugat- és Dél-Nógrádban.

Pásztor Ildikó kifejtette: a Zöldutak olyan nemzetközi mozgalom, amely Magyarországon vidékfejlesztési módszertanná vált az elmúlt években. Céljai között van a hagyományos értékek megőrzése és továbbvitele, a települések szerves kapcsolatainak felélesztése, valamint bejárható útvonalak kialakítása a gyalogos turisták és a kerékpárosok számára.

Az alelnök elmondta: szombaton Tolmácson rendezik meg a program zárórendezvényét, amelyen bemutatkozik a három szervezet, és bemutatják a zöldutak Nógrád megyei hálózatát is.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-11-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite