2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonZsarolási kísérlet miatt nyomoz a rendőrség Szombathelyen

Zsarolási kísérlet miatt nyomoz a rendőrség Szombathelyen


rendĹ‘rsĂ©gi autĂłZsarolás kísérletének gyanúja miatt indított nyomzást egy önkormányzati képviselő feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen a Szombathelyi Városi Rendőrkapitányság - erősítette meg az MTI értesülését a rendőrség.

 
Leibinger Eszter rendőrségi szóvivő elmondta: a feljelentést szeptember 10-én tette meg a képviselő, az ügy további részleteiről azonban a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem kívánt bővebbet közölni. Valóban Horváth Árpád hangja hallható azon a hangfelvételen, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a Népszava, a férfi provokációt sejt a történtek mögött és bocsánatot kér kijelentéseiért a gyanúba kevert szombathelyi fideszes képviselőktől - közölte a férfi jogi képviselője pénteken az MTI-vel.
A Népszava csütörtökön és pénteken is nyilvánosságra hozott egy-egy hangfelvételt, amelyekben arról esik szó, hogy Szakály Gábor és Marton Zsolt szombathelyi fideszes önkormányzati képviselőknek "tíz százalék jattot" kell fizetni, ha valaki eredményesen akar pályázni bizonyos önkormányzati intézményekben végzett építőipari felújítási munkákra.
A politikusok határozottan cáfolták a vádakat, megrendezettnek nevezték a hangfelvételt és közölték, hogy feljelentést tesznek az ügyben. Szakály Gábor és Marton Zsolt már csütörtöki közleményükben utaltak arra, hogy korábban Szakály Gábort megzsarolták egy bizonyos hangfelvétel nyilvánosságra hozatalával.
A képviselő az MTI-nek elmondta: egy ismeretlen férfi hívta fel szeptember 10-én az éjszakai órákban azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, amelyen "Rehab-Team-es cimborái csacsognak". A hívó azzal fenyegette, ha nem akarja, hogy a felvételt mások is hallgassák és továbbra is a közéletben akar "virítani", "rakjon össze két métert". Szakály Gábor ezt úgy értelmezte, két millió forintot követel tőle a zsaroló.
A képviselő a hívás után a tudakozót felhívva arról értesült, hogy a hívás egy szombathelyi nyilvános telefonfülkéből érkezett. Még aznap éjszaka megtette a rendőrségi feljelentést, néhány napra rá pedig napvilágot láttak a felvételek, amelyekről meggyőződése, hogy hamisítványok. Az ügyen az MSZP is feljelentést tesz, ám ők - közleményük szerint - vesztegetés gyanúja miatt fordulnak a Szombathelyi Városi Ügyészséghez, kérve az önkormányzati cégnél történtek, az építőipari megbízások hátterének kivizsgálását. Szombathely szocialista polgármestere a csütörtöki közgyűlésen bejelentette: ő belső vizsgálatot kezdeményez a tények feltárására.
A Népszava közlése szerint a "beajánló" - aki állítása szerint Szakállyal együtt plakátolt, de Martonnal is jó kapcsolatot ápol - a hangfelvételen azt ecseteli, hogyan lehet nagyot szakítani a közpénzekből. A felvételen Árpiként hallható férfi azt mondja a fideszes politikusokról: "nem kell félni, elvásik minden. Most négy évig ők lesznek a királyok". A képviselőknek juttatandó tíz százalékról pedig azt mondja: "nem kell aggódni, nem az ő pénzük, hanem a városé".
Horváth Árpád elismerte, hogy ő beszél a szombathelyi hangfelvételen. A Pobjákunik Péter szombathelyi ügyvéd által az MTI-hez eljuttatott nyilatkozat szerint Horváth Árpádot egy általa már korábbról ismert vépi lakos kereste meg azzal, hogy a tulajdonában van több millió forint értékű műanyag ablak, amiket szeretne a Savaria Rehab-Team Kft részére eladni.
Ezen a beszélgetésen hozta szóba ez az ember Marton Zsolt és Szakály Gábor fideszes önkormányzati képviselők nevét és velük kapcsolatban korrupcióra utaló kérdéseket tett fel, illetve állításokat fogalmazott meg, amelynek "valótlan és sértő kijelentéseire Horváth Árpádtól várt megerősítést". Ezen túlmenően a beszélgetés során folyamatosan Marton Zsoltra és Szakály Gáborra terelte a szót, "róluk akart negatív dolgokat hallani".
Horváth Árpád állítása szerint akkor még nem tudta, hogy a beszélgetésüket a férfi rögzíti, szerinte az egész beszélgetées egy provokáció volt, amelynek célja az érintett képviselők lejáratása volt. Közlése szerint azt csak később hozták a tudomására, hogy a beszélgetésről felvétel készült és azt nyilvánosságra fogják hozni.
Horváth Árpád az ügyvéd által hitelesített nyilatkozatban kijelentette: soha nem állt szerződéses kapcsolatban a Savaria Rehab-Team Kft.-vel, mint ahogyan Szakály Gábor és Marton Zsolt képviselőkkel sincs semmiféle magánjellegű, vagy üzleti kapcsolata.
Szakály Gábor, a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselője szerint az ő és pártja "lejáratására kreált", pénteken nyilvánosságra került "zsaroló hangfelvétel" azt bizonyítja, hogy "a választási kampány finisében a szocialisták elvesztették a józan eszüket". A politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében kitér arra, hogy a múlt héten az éjszakai órákban, egy ismeretlen személy telefonon megzsarolta azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, és ha továbbra is a politikában akar "virítani", szedjen össze "két métert". A hívást követően azonnal feljelentést tettem a rendőrségen - szögezi le Szakály Gábor.

Úgy értékeli, a Népszava által pénteken nyilvánosságra hozott újabb felvételen szereplő vállalkozó bocsánatkérő nyilatkozatából nyilvánvalóvá vált, hogy az ügy hátterében egy bűnszervezetben elkövetett zsarolás és politikai lejárató kampány áll. A hangfelvételben foglaltakat visszautasítom, és cáfolom.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite