2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedZsugorodott a lízingpiac az első félévben

Zsugorodott a lízingpiac az első félévben

PĂ©nz4A lízingpiacon az idén az első félévben a finanszírozott összeg 27 százalékkal 142,7 milliárd forintra, a szerződésszám pedig 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.


A második negyedévben ugyanakkor már 70.380 milliárdról 72.368 milliárd forintra nőtt az előző negyedévhez képest a kihelyezett összeg. A Lízingszövetség közleménye szerint a második negyedévében 27 százalékos visszaesést regisztráltak a finanszírozásban, és 24 százalékkal csökkent a szerződésszám is az előző év hasonló időszakához képest. A lízingpiaci szegmensek közül továbbra is a lakás- és ingatlan a legsérülékenyebb, a devizahitelezés beszüntetése tovább súlyosbította az ingatlanpiac helyzetét.
A Lízingszövetség szerint ezzel együtt javult a lízingpiaci szereplők bruttó hazai termék (GDP) és a beruházásokkal kapcsolatos várakozása, amely a társasági adó csökkenése és az egykulcsos személyi jövedelemadó tervezett bevezetésének köszönhető. Az új kihelyezésekkel kapcsolatban továbbra is enyhe csökkenésre számít a szakma, de ennek mértéke mérséklődni látszik.
A válság előtt a lízingpiac teljes kihelyezett kötésállománya 1.200 milliárd forint volt, a szövetség előrejelzései szerint erre az állapotra való visszatérés 2013 után várható - hangsúlyozta a Lízingszövetség elnöke.
A visszaesés ellenére eddig nem tapasztalható, hogy a lízingcégek jelentős része kivonult volna a magyar piacról, de a bankadó okozta megnövekedett teher miatt kérdéses, hogy ez a folyamat milyen irányba változik.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite