2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedZuhan a forint

Zuhan a forint


Hétfőn reggel röviddel hét óra előtt az eurót 288,98 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben az előző esti 286,82 forint után.


Péntek délután még 282 forintnál, péntek reggel 280 forintnál, a hét közepén pedig 278 forintnál járt az árfolyam. A forint 6,80 százalékkal gyengébb év eleji árfolyamánál.


Az eurót hétfőn reggel 1,2902 dolláron jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben, szinte megegyező árfolyamon a vasárnap esti 1,2905 dollárral. Az euró 9,88 százalékkal gyengébb év eleji árfolyamánál.


A lengyel zloty 4,1475-es euró jegyzésen állt hétfőn reggel a vasárnap esti 4,1235 után. A cseh korona jegyese 25,4240 az előző esti 25,4320-as euró jegyzés után.


Kereskedők szerint az IMF és az EU küldöttségének távozása Magyarországról a hitelcsomag felülvizsgálatának lezárása nélkül gyakorlatilag eltávolítja a nemzetközi védőhálót az ingatag lábakon álló magyar gazdaság alól, valamint a deviza- és kötvénypiaci megrázkódtatás veszélyét hordozza magában. A tárgyaló küldöttség távozása figyelmeztetésül szolgál az összes európai ország számára, hogy az IMF és az EU nem tolerálja az eltérést a költségvetési hiány csökkentésének megállapodott célszámaitól.


"Meglepő, hogy az IMF ilyen kemény álláspontot vett fel" - Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemzője. "Ez potenciálisan kockázatos stratégia lehet. A globális gazdasági fellendülés még meglehetősen törékenynek tűnik és az európai gazdaság általában is gondokkal küszködik." Az elemző szerint a befektetői reakció "csúnya lehet".


Elemzők a forint árfolyamának gyengülésére számítanak, ami átgyűrűzik a térségbeli országok devizáira is. A forint már a hét közepe óta gyengült a tárgyalásokon uralkodó nézetkülönbségekről megjelent hírek hatására.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-07-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite