A vállalat vezérigazgatója, Fábry Eszter az MTI-nek azt mondta, napi 4400 tonna készterméket állítanak elő. Hozzátette, hogy a magas energiaárak továbbra is nagy kihívások elé állítják a gyárat. Ha a piaci környezet ezt szükségessé teszi, készen állnak a termelés csökkentésre vagy újbóli teljes leállítására.

A Nitrogénművek Zrt. március 9-én jelentette be, hogy ammóniatermelését átmenetileg leállítja. Fokozatosan álltak le az üzemek, nagyjából egy hét alatt, és az újraindítás is fokozatos – nyilatkozta az MTI érdeklődésére Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója.
Emlékeztetett, hogy a termelés leállítására azért került sor, mert az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban, a földgáz ára több mint duplájára emelkedett. Mint mondta, a Nitrogénművek Zrt. számára a földgáz a legfontosabb nyersanyag, „békeidőben is” a teljes költségük csaknem 45 százalékát, az ammóniagyártás költségeinek mintegy 90 százalékát a gáz ára határozza meg.

Bige Zoltán elmondta azt is, hogy közel 420 millió eurós fejlesztést hajtottak végre 2004 és 2017 között a vállalatnál, aminek köszönhetően megnőtt a gyártási kapacitás és az üzembiztonság, az előre nem tervezett karbantartások miatt kieső idő pedig minimalizálódott.

A üzletfejlesztési igazgatója, Gerald Papst, arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi piacon a kereslet még mindig elmarad az európaitól annak ellenére, hogy az árak alacsonyabbak. A Nitrogénművek Zrt.-nek mintegy 15 országban több mint 700 munkavállalója van, a vállalat 90 éve működik. A 2020-as éves jelentés szerint a cégcsoport árbevétele 94 milliárd 765 millió forint volt, ez 7 milliárd forinttal, 8 százalékkal több az előző évihez képest. Az adózott eredmény 3,59 milliárd forint volt a 2019-es 1,06 milliárd forint után. A cég 2021-es éves pénzügyi beszámolójának megjelenése ezen a héten várható.

The post A magas energiaárak ellenére újraindul az ammóniatermelés a Nitrogénművek péti gyárában first appeared on 24.hu.