Jose Manuel Albares spanyol külügyminiszter kedden bejelentette, hogy 25 orosz diplomatát és nagykövetségi alkalmazottat utasítanak ki az orosz hadsereg által Ukrajnában elkövetett feltételezett háborús bűnök miatt. Spanyolország orosz nagykövete nincs a Madridból kiutasítandó diplomaták között.
Luigi di Miao olasz külügyminiszter szintén közölte, hogy 30 orosz diplomatát utasítottak ki „nemzetbiztonsági okokból”.
Dánia még korábban közölte, hogy kiutasít 15 orosz „hírszerzőt”, akiket azzal vádolnak, hogy kémkedtek az ország területén. Jeppe Kofod dán külügyminiszter kijelentette, hogy a diplomáciai kapcsolatok megmaradnak Moszkvával, ezért „az orosz nagykövet és a koppenhágai nagykövetség többi munkatársa nem tartozik a kiutasítottak közé”.
Svédország bejelentése szerint három orosz  diplomatát utasítanak ki, akik „illegális műveleteket” hajtottak végre az országban.
Franciaország hétfőn jelentette be 35 orosz diplomatát kiutasítását.
Németország ugyancsak hétfőn 40 orosz diplomata kiutasítását jelentette be.
Litvánia hétfőn azt közölte, hogy az orosz nagykövetet utasítja ki Oroszország „katonai agressziójára” és a „borzalmas bucsai mészárlásra” reagálva.

(Reuters/Guardian)

The post Több mint 120 orosz diplomatát utasítottak ki az EU-ból az emúlt 28 órában first appeared on 24.hu.