Három év szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen egy machetével pedagógusra támadó férfit.

A törvényszék az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a férfit súlyos testi sértés kísérletében és felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakban mondták ki bűnösnek első fokon.

Az ítélet szerint a vádlott 2019. december 18-án délután egy helyi járaton utazott, amelyre felszállt a sértett, aki pedagógusként általános iskolai csoportját kísérte.

A vádlott sérelmezte, hogy az egyik diák hozzáért, a gyerek védelmére kelő tanárt szidalmazni kezdte, majd egy machetével megfenyegette a tanárt és a nyakán meg is sebesítette. Ezután a hátán is megszúrta a pedagógust, aki emiatt nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett – ismertette a törvényszék.

A közleményben kitértek arra is, hogy a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott személyiségzavarát, a megbánását, a bocsánatkérését, továbbá azt, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, valamint az időmúlást is.
Ugyanakkor súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy a férfi visszaeső, többszörösen büntetett előéletű, és a diákok szeme láttára sebezte meg a tanárt.

A vádlott és a védője tudomásul vette az ítéletet, míg az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

Forrás: MTI