A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 38 éves drégelypalánki férfi ellen, aki többszörös járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezetett kétszer is ittasan – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség hírportálunkal.

A férfit a bíróság már két alkalommal eltiltotta a járművezetéstől, mivel ittasan, illetve vezetői engedély nélkül vezetett, azonban ezek az eltiltások nem tartották vissza attól, hogy újra – ráadásul ittas állapotban – vezessen, még annak ellenére sem, hogy vezetői engedéllyel soha sem rendelkezett:

2022 januárjában a férfi Dejtáron közepesen ittas, 2022 februárjában Hugyagon súlyosan ittas állapotban vezetett, míg további egy alkalommal vett részt úgy a közúti közlekedésben, hogy ugyan ittas nem volt, de ezúttal is eltiltás hatálya alatt állt.

Az eltiltás hatálya alatti járművezetés 2021 májusától számít bűncselekménynek, addig szabálysértés volt, azonban az elmúlt években igen gyakorivá vált, hogy valaki a hatóság korábbi rendelkezésének nyílt semmibe vételével eltiltás hatálya alatt vezetett gépjárművet, ezért szigorította a cselekmény megítélését az országgyűlés. Azóta aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha pedig a bűncselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség a drégelypalánki vádlottal szemben ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt emelt vádat, melyben felfüggesztett szabadságvesztés és járművezetéstől eltiltás kiszabását, valamint a férfi közel 15.000 Ft összegű bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Az ügyészség akkor indítványoz próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, ha az eljárás adatai alapján alaposan feltehető, hogy az elkövetővel szemben a büntetés a végrehajtás elrendelése nélkül is eléri a célját, azaz a tettest visszatartja újabb bűncselekmény elkövetésétől. Amennyiben az elkövető mégsem tér jó útra, nem tanúsít törvénytisztelő magatartást és a próbaidő alatt elkövetett újabb bűncselekményt követ el, az emiatt kiszabott szabadságvesztés végrehajtása már nem függeszthető fel, és azzal együtt a korábban felfüggesztett büntetését is le kell töltenie.

 

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség