Ismét telefonon próbálják megtéveszteni időskorú áldozataikat az „unokázós” csalók Nógrád megyében – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

Az áldozattá válás megelőzése, valamint a csalás felismerése érdekében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a lakosság figyelmét az úgynevezett „unokázós csalás” módszerével elkövetett bűncselekmények veszélyeire. Az elmúlt napokban több alkalommal próbálkoztak ismeretlen telefonálók, akik – legtöbb esetben – vezetékes telefonszámon hívták fel a kiszemelt áldozatokat.

A csalók magukat hatósági személyeknek kiadva azt akarták elhitetni a sértettekkel, hogy valamely hozzátartozójuk bűncselekmény elkövetése miatt rendőri eljárás alatt áll, és a következmények elkerülése érdekében, vagy a szabadlábra helyezés óvadékának megfizetéséhez nagyobb összeg átadására kérték az időskorúakat.

A kiszemelt áldozatok szerencsére időben felismerték a telefonáló szándékát, így az összeg kifizetésére nem került sor, bontották a vonalat, és jelezték az esetet a rendőrségnek.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a továbbiakban is kéri a lakosságot, hogy legyenek kellően bizalmatlanok az ilyen hívások esetén, és figyelmeztessék hozzátartozóikat, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává:

  • Soha ne hajtsák végre a telefonon keresztül ismeretlenektől kapott utasításokat!
  • Kezeljék fokozott fenntartással a váratlanul jelentkező idegeneket, valamint az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége!
  • Mindig ellenőrizzék le a telefonon kapott hír valóságtartalmát! Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket!
  • Hívják fel a megnevezett hozzátartozókat, érdeklődjenek a történet valóságtartalmáról!
  • Ne adják meg adataikat ismeretleneknek!
  • Bűncselekmény esetén hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon!

Forrás: police.hu