Napjainkban egyre többet hallhatjuk, olvashatjuk mindenhol, hogy el kell kezdenünk spórolni, mert a folyamatosan emelkedő energia árak és az infláció miatt sokan kerülhetnek nehéz helyzetben a magas energiaárak miatt. Fieraru Gábor a Jövőtervezés Okosan futurista tanácsadójának összeállításával igyekszünk olvasónknak segíteni, hogy miként spórolhatnak.

  1. Mosogatógép vs. kézi mosogatás

Felmérések igazolják, hogy ugyanannyi edény elmosásához felhasznált víz kevesebb mint negyedét és sokkal kevesebb mosogatószert használ a mosogatógép mint ha ugyanezt kézzel mosogatnánk. És ne feledjük, hogy a kézi mosogatáshoz is szükséges melegvíz. Vagyis bármelyik módszert válasszuk energiát fogunk használni a víz melegítésére.

  1. Bedugva hagyott készülékek és töltők

Tudta-e, hogy bizonyos készülékek, mint például a számítógép, a légkondicionáló, a telefontöltő vagy a különféle hangszórók áramot fogyasztanak, ha csatlakoztatva vannak, akkor is, ha nem használják őket? Ha pénzt szeretne megtakarítani, használat után feltétlenül húzza ki ezeket a készülékeket a konnektorból.

  1. Használjon LED izzókat

Igaz, hogy a vételáruk magasabb, mint egy normál izzóé, de lássa ezt más perspektívából. Amellett, hogy a klasszikus izzók által felhasznált energia mindössze egytizedét fogyasztják, a LED-ek 30-50-szer tovább bírják. Összességében tehát jelentős megtakarításokat érhetünk elhasználatukkal.

  1. Kapcsolja le a villanyt, amikor elhagyja a szobát

Nemcsak pénzt takarít meg, de segít csökkenteni a Föld szennyezését is.

  1. Fürdés helyett használja a zuhanyzót

Egy kádban való fürdés 3 vagy 4 zuhanyzásnak felelhet meg a melegvíz- és áramfogyasztás tekintetében. Ha zuhanyzás közben szappanozáskor elzárja a vizet, tovább csökkentheti a fogyasztást.

  1. Győződjön meg arról, hogy a hűtőszekrény és a fagyasztó a megfelelő teljesítményre van állítva

Gyakran előfordul, hogy nyáron magasabb fokozatra állítjuk a hűtőszekrényt, hogy leküzdjük a forróságot. Erre télen nem lesz szükség. Ha alacsonyabb fokozatra állítjuk a hütőszekrényt, alacsonyabb áramfogyasztást és a nagyobb megtakarítást eredményezhet.

  1. Soha ne mosson túl kevés ruhát

Ha nincs elég szennyes a gép feltöltéséhez, várjon még egy-két napot.

  1. Kapcsolja ki a TV-t, ha nem nézi

Gyakran megesik velünk, hogy amikor fürdeni vagy főzni megyünk, bekapcsolva hagyjuk a tévét azokban a szobákban, ahol éppen nem tartózkodunk. Ha kikapcsolja, csökken a villanyszámlája.

  1. Mosás előtt válogassa szét a ruhákat

A legpiszkosabbakat tegyük félre, azokat pedig, amelyek csak öblítést igényelnek, helyezzük el külön. Az első csoportnak több mosószert, valamint melegebb vizet és hosszabb mosási programot kell használni, ami nagy mennyiségű energiát fogyaszt. A második csoportba tartozókat elég 30 percig 30 fokon mosni, így spórolhatunk.

  1. Fektessen be egy mozgásérzékelőbe

Nincs értelme egész éjjel égve hagyni az izzót az udvaron vagy a lakás előtt. Egy mozgásérzékelő segítségével csak akkor kapcsol be, ha mozgást észlel, így pénzt takaríthat meg villanyszámláján.

       +1. Ellenőrizze autóján a gumiabroncsok nyomását

Ha nem megfelelő a gumiabroncsokban lévő nyomás, több üzemanyagot használhatunk el kilométerenként.

 

Szerző: Fieraru Gábor

Futurista tanácsadó

www.jovotervezesokosan.hu