Horváth Endre pénzjegytervező, grafikusművész emlékkiállítását nyitják meg Balassagyarmaton a nevét viselő kortárs képzőművészeti galériában október 27-én; a tárlaton a grafikai alkotásokat helyezik a középpontba – tájékoztatta az MTI-t a galéria vezetője.

Zolnyánszki Zsolt Benedek elmondta: a szakmai tárlatvezetést Balikó László, a Pénzjegynyomda Zrt. Grafikai tervezés vezetője, valamint két grafikusművész, Czeglédi Gábor és Pálinkás György tartja.

Mint ismertette, Horváth Endre gazdag alkotói munkássága magában foglalja a réz- és acélmetszést, grafikai kreativitást és a festészetet, de fotózással is foglalkozott a művész.

Három évvel ezelőtt, a Horváth Endre Galéria megalakulásának 50. évfordulóján főleg a festészeti remekműveit állították ki, idén a grafikai alkotásokat, azon belül is a rézmetszés és a szabadkézi rajz dominál majd, illetve ezen alkotói folyamatok végeredményei: pengő és forint bankók – tette hozzá.

Megmutatnak olyan tanulmányrajzokat, melyek közül több bankjegyekre is felkerült. Mivel a legrégebbi mélynyomású sokszorosító grafikai eljárás egyik kiemelkedő, európai hírű mesteréről van szó, ezért finoman megmunkált, lélegzetelállítóan szép rézmetszeteket is kiállítanak a művészetkedvelőknek – fogalmazott Zolnyánszki Zsolt Benedek.

A galéria vezetője elmondta, hogy Horváth Endre a Pozsony melletti Bazinban született 1896-ban. Gimnáziumi tanulmányainak hat évfolyamát Balassagyarmaton végezte. Érettségi után katonaként végigjárta az I. világháború különböző hadszíntereit, itt szerzett élményeit festményeken is megörökítette. 1919 őszén beiratkozott az Iparművészeti Főiskola grafikai szakára. Tanára, Helbing Ferenc ajánlásával került 1925-ben az újonnan alakult Pénzjegynyomdába. Az ott végzett munka, a réz- és acélmetszés egész életét betöltő hivatássá vált és ennek a speciális művészeti ágnak nemzetközileg is elismert művelője lett – emelte ki.

Magas szakmai tudását igyekezett továbbadni, kialakított maga körül egy tehetséges fiatalokból álló tervező- és rézmetsző gárdát.

1950-től a Pénzjegynyomda művészeti igazgatója lett. Ekkor rézmetszetű bélyegeket készített, és kísérleteket folytatott az ofszetnyomás és a réznyomatok egyesítésére.

1954-ben, munka közben érte a halál. Saját kérésére Balassagyarmaton temették el. Munkásságát és hagyatékát a Madách Imre Városi Könyvtár Helytörténeti Gyűjteménye őrzi, ápolja és mutatja be az utókor számára.

A Horváth Endre születésének “125+1 évében” rendezett kiállítás, a Madách Imre Városi Könyvtár és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ közös programja december 15-ig látogatható.

Forrás: MTI