Nógrád megye területén rövid időn belül két embercsempészt fogtak el a rendőrök – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

A Szécsényi Rendőrkapitányság járőrei 2022. október 26-án 4 óra 50 perckor Szécsény és Ludányhalászi településeket összekötő útszakaszon vontak ellenőrzés alá egy magyar felségjelzésű gépjárművet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Veszprémi Osztályának jelzése alapján. A járművet egy 43 éves, magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező tunéziai férfi vezette, aki a megállást követően a gépkocsiból kiugrott és elszaladt, azonban a rendőrök rövid időn belül Ludányhalászi külterületén elfogták. A hatóság tagjai a kisteherautót átvizsgálták, amelynek rakterében 19 külföldi tartózkodott.

Ugyanezen a napon 8 óra 50 perckor a Rétsági Rendőrkapitányság munkatársai fogtak el egy 20 éves román állampolgárságú embercsempészt, aki egy magyar felségjelzésű tehergépkocsi rakterében kísérelt meg 15 főt illegálisan a magyar-szlovák államhatáron átszállítani.

A két gépjármű rakterében tartózkodó 34 fő magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért őket – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály nyomozói a 43 éves és a 20 éves férfival szemben – őrizetbe vétel mellett – embercsempész bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak és előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásuk indítványozására.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Forrás: POLICE