Amikor egy társaságban szóba kerül a biztosítás, akkor rögtön hajlamosak vagyunk úgy gondolni rá, mint egy fölösleges dolog, ami csak növeli a sárga csekkek számát. „Mi szükség lenne rá?”  tesszük fel magunkban a kérdést, úgysem történhet velünk semmi baj. Fieraru Gábor futurista tanácsadó a Jövőtervezés Okosan vezetőjének írása.

 

De az életben egy biztos dolog van, aki megszületik az sajnos meg is fog halni. Természetes dolog, hogy senki nem gondol szívesen arra, hogy ő, vagy esetleg valamelyik szerette váratlanul meghal. A vesztesség érzetét szeretnénk minél messzebb tolni magunktól.

 

És ha tovább folytatódik a beszélgetés, sokszor előjönnek az életbiztosításokkal kapcsolatos téves információk vagy félinformációk, amikről szinte mindenki hallott már valamit és van is véleménye róla.

 

Persze ezen vélemények sokszor abból erednek, hogy ismerünk bizonyos történeteket, amiket hallottunk valahol, mert a szomszéd ismerősének a rokonának is volt egy biztosítása, amit fizetett sokáig, aztán a biztosító mégsem fizetett, amikor szükség lett volna rá.

 

Ezek pedig mind elbizonytalaníthatnak minket, és elterelik a figyelmet arról, hogy mekkora jelentősége lehet egy jól kiválasztott életbiztosításnak. És ezek után szoktuk azt mondani, hogy jelen élethelyzetünkben még nincs szükségünk életbiztosításra. Persze, hogy idővel majd szeretnénk, de most még egészségesek vagyunk, fiatalok, nincs még itt az ideje.

 

Ma Magyarországon évente körülbelül 4500 fő özvegyül meg, a 35-49 év közötti korosztályból. Ami azt jelenti, hogy ennyi családban változik meg az élet egyik napról a másikra. Ez sokszor váratlanul, előjelek nélkül történik és nincs lehetőség felkészülni azokra a problémákra, amiket az élet produkál ezen nehéz helyzetekben.

 

Gondoljunk itt arra, hogy milyen költségek merülnek fel a temetéssel kapcsolatosan, de rögtön utána azzal is szembesülni kell, hogy egy bevételi forrás megszűnik (kiesik az elhunyt jövedelme). És az igazán nagy probléma akkor van, ha az, aki idő előtt távozott nem volt más mint a családfenntartó (néha csak neki volt jövedelme).

 

De van egy másik kijózanító statisztika is, 2020-ban 423 darab halálos közúti baleset történt Magyarországon. Sajnos ezen balesetekben elhunytak száma sokkal több. Gondolom senki nem úgy indult útnak aznap, hogy nem fog többet hazatérni.

 

Azoknak, akik nem tértek haza, mikor kellet volna biztosítást kötniük? Aznap amikor megtörtént a baj? Esetleg utána? Számítottak rá? Túl fiatalnak és egészségesnek gondolták magukat ahhoz, hogy biztosításuk legyen? Gondoltak esetleg arra, hogy a biztosítási díj az ablakon kidobott pénz?

 

Vagyis, akkor az életbiztosítás megkötésének ideális ideje az, amikor még fiatalok vagyunk és egészségesek.

 

Megmutatok egy példát, hogy két embernek mennyire térnek el a biztosítási díjai, az életkor és már meglévő betegség függvényében. Péter 30 éves, egészséges férfi, János 48 éves, 2 éve szívinfarktuson eset át. Legyen a biztosítási összeg bármely okú halál esetére 30 millió forint. Péter havi díja ebben az esetben 14 ezer forint (168.00 Ft/év), míg János esetében már több mint 200 ezer forint (közel 2,5 millió/év), havonta.

 

Egy idejében elindított biztosítással akár éves szintem is megspórolható több millió forint!

Fieraru Gábor futurista tanácsadó

Jövőtervezés Okosan