A koronavírus ellen beoltottak száma 6 419 567, közülük 6 205 968-an a második, 3 900 325-en a harmadik, 375 185-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

 

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 4556 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 153 564-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt a múlt héten 92, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 111-re emelkedett.

A gyógyultak száma 2 082 525, az aktív fertőzötteké 22 928.

Jelenleg 985 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy mindenszentek és halottak napja miatt a legutóbbi adatközlésük két hete, október 26-án volt; a két hét alatt 12 051 új fertőzöttet igazoltak.

Azt írták, hogy Magyarországon a járvány jelenleg „mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható az oldalon.

Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető – tájékoztattak.

A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, ha szükséges, további intézkedéseket hoz – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

 

Forrás: MTI