A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Nógrád megyei szervezetének idei Príma díj átadó gáláján Salgótarjánban Csősz Gábor a Mikrovilág Kft. ügyvezető igazgatója kapta a Csillik Zoltán innováció díjat megyénkben. Ennek apropójából beszélgettünk Csősz Gáborral és feleségével Stork Mariannával, hogy számukra mit jelent ez az elismerés, mit jelent ma vállalkozónak lenni Nógrád megyében, és mi az, ami őket motiválja. 

Interjú sorozatunk célja, hogy sikeres Nógrád megyei vállalkozásokat, vállalkozókat mutassunk be olvasóinknak, hogy a vállalkozások mögött megismerjük az EMBERT is, aki megálmodta, létrehozta és működteti vállalkozását. Munkahelyeket teremtve, szolgáltatásokat biztosítva ezzel megyénkben.

A kezdetek

Ez a cikkünk úgy is kezdődhetne, mint egy klasszikus mese, hiszen a „szegény legény” gondolt egyet és nekivágott a nagyvilágnak szerencsét próbálni, és a nagy világban megtalálta élete szerelmét, majd onnan egy mesébe illő bámulatos helyre a Mátra alján, erdőszélén álló „házikóba” költöztek, ahol egymást támogatva, küzdve a rengeteg nehézséggel létrehozták a Mikrovilágukat.

Még Londonban éltünk, amikor eldöntöttük, hogy haza akarunk költözni és Gábor azt mondta csak akkor hajlandó haza költözni, ha ide költözünk a megyébe, Mátraalmásra, és ha ezt csinálhatja – kezdi a beszélgetést Marianna, Gábor felesége. Az elején a családunk és a barátaink sem értették, hogy mit akarunk, mindenki csak hitetlenkedve, értetlenül nézet ránk és nem értették, hogy ebből mi hogyan akarunk megélni. Mielőtt haza költöztünk volna, piac kutatást végeztünk. Megkerestünk éttermeket, elsősorban Budapesten, hogy nyitottak lennének-e ilyen termékekre.

Akkor még Magyarországon ennek nem igazán volt kultúrája, nem is igazán csinálta ezt senki, talán egy-kettő vállalkozás volt, akik bébi leveleket termelt. Tehát azt tudom mondani, hogy mi még jó időbe kezdtük el – vette át a szót a Mikrovilág megálmodója Csősz Gábor.

Mit tartanak a legfontosabbnak a munkájuk során?

Nagyon fontos számunkra, hogy mindig ugyan azt a minőséget, mindig ugyan abba az időbe, frissen szállítsuk le a termékeinket, és mindig kommunikálva az éttermekkel, hogy mire van szükségük, vagy, ha akad valami probléma azt azonnal megbeszéljük, orvosoljuk. És így jó kapcsolat alakítottunk ki az éttermekkel. Ők is a visszajelzéseikkel segítenek nekünk is, a COVID alatt is így volt.  Természetesen mi rugalmasak vagyunk feléjük, bármi igény, kérés felmerül megrendelőink részéről azokat igyekszünk megoldani. Így alakult az ki, hogy az éttermek ajánlanak minket más éttermeknek. Az is gyakran előfordul, hogy ha egy séf másik helyre megy dolgozni, akkor az étterem vezetőjének, tulajdonosának bemutat minket, és úgymond visz tovább oda bennünket, miközben a régi étterem is megmarad ügyfélnek nekünk. Tehát a legfontosabb, hogy az ügyfeleink meg legyenek elégedve, magas minőségű, jó ízű növényeket szállítsunk ki nekik.

Hogy oldják meg a logisztikát? Mennyi munkát jelent a mikro zöldek termesztése napi szinten? 

Hetente kétszer szállítunk, kedden és pénteken. Ezeken a napokon hajnali fél 5-kor szoktunk kelni, majd Gábor lehozza a mamát a gyerekekhez, és akkor mi nekikezdünk vágni a növényeket és előkészíteni a szállításhoz. Majd Gábor elindul Pestre én leviszem a gyerekeket óvodába, majd utána megyek és viszem az árut Egerbe – mondja Marianna. De olyan is van, hogy Pest után még nekem kell kiszállítani Egerbe is – teszi hozzá Gábor. Attól függ, hogy éppen milyen napi gonddal, problémával kell megküzdenünk.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Öt éve építjük a Mikrovilágot. Azóta már kitapasztaltuk, hogy mik a nehézségek, kihívások ezeknek a növényeknek a termesztésében. Minden évben adódik valami probléma, amit meg kell oldanunk. Idén szerettük volna kizárni a földet a növények termesztésénél, de a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben nem akartunk egy ilyen beruházásba belekezdeni. Jövőre szeretnénk kizárni a földet, azt mindenképpen.

Említették a Covidot, hogy érintette az Önök vállalkozását a COVID időszak?

Hát az teljesen lenullázott minket, de én mindig azt mondom, hogy egy olyan vállalkozás, amit önerőből épít fel az ember, az mindig sokkal immunisabb az ilyen helyzetekre. Nem fektettünk bele milliókat, 10 milliót, 100 milliót, igazából csak a bevételünk esett vissza. Így sokkal könnyebb volt megint újrakezdeni a nulláról, hogyha egyszer már a nulláról elkezdte az ember.

Bármikor megbánták-e azt, hogy hazaköltöztek Angliából?

A feleségem többször, mint én. Angliában is meg máshol is úgy dolgoztam, hogy mindig alkalmazottként, és mindig nagyon elismerték a munkámat, meg azt mondták, hogy nagyon jó vagyok, de ugye csak nekik termeltem a bevételt. És én úgy akartam, hogy ha haza jövünk Magyarországra, akkor ne kelljen mástól függenem. Ezért találtam ki ezt, amivel ezt el tudom érni.

Hogyan érintette Önöket, hogy a VOSZ Nógrád megyei szervezete önöknek ítélte oda idén a Csillik Zoltán innováció díjat? 

Egy kicsit meg is lepődtem, hogy őszinte legyek. Mert igazából én úgy gondolom, hogy nem azt díjazták, hogy mi új technológiát dolgoztunk ki, hanem azt, hogy egy hátrányos helyzetű településen megyében példamutatóan csinálunk valamit, hogy így is lehet. Ezzel azt tudjuk megmutatni az embereknek, hogy bármiből lehet egy megélhetést, egy egzisztenciát megteremteni. Én így gondolom innovatívnak a mi vállalkozásunkat valamilyen szinten. Egyébként ez most rengeteg erőt is ad, mert most egy olyan labilis helyzetben vagyunk, hogy én is már elgondolkoztam, kezdtem aggódni, hogy vajon mi lesz. És akkor jött ez a díj, és akkor azt mondtam, ha ezt így elismerik akkor ezt vinni kell tovább. Ez a díj most pont olyan, mint amikor az elején küszködtünk, elkezdtük ezt az egészet és egyik nap reggel jöttem le ide és a kerítésen volt egy kipukkant lufi , amelyen rajta volt egy cetli és az volt rá írva, hogy: „Amire képesnek érzed magad, azt meg is tudod valósítani.” Nem igazán vagyok egy spirituális beállítottságú, de akkor azt a cetlit a kipukkant lufiban egy üzenetként értékeltem és most ez a díj is egy üzenet és elismerés.

Mikor lenne igazából elégedett a Mikrovilág tekintetében?

Akkor lennék igazán elégedett, hogy ha ezeket a növényeket nem csak az éttermek használnák díszítésre. És az aki meg ott van az étterembe az tudná, hogy az a díszítés milyen növény és, hogy az mennyire egészséges, mert ezekben a növényekben ugyan azok a vitaminok, ásványi anyagok benne vannak, mint a kifejlett növényben, csak sokkal koncentráltabban. Például itt van ez a brokkoli vagy ez a karalábé mikrozöldben ezekben akár negyvenszer több, mint a kifejlett növényben.

 

PFA