A koronavírus ellen beoltottak száma 6 419 758, közülük 6 206 156-an a második, 3 901 052-en a harmadik, 381 998-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták. Magyarországon a járvány jelenleg „mérsékelten zajlik” – közölte a múlt heti összesített adatok alapján szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 4431 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 157 995-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt a múlt héten 73, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 184-re emelkedett. A gyógyultak száma 2 091 278, az aktív fertőzötteké 18 533. Jelenleg 749 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen.

A közlemény szerint Magyarországon a járvány jelenleg „mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható az oldalon.

Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, ha szükséges, további intézkedéseket hoz – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

Forrás: MTI