A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. júniusában, az országban elsők között alkalmazott pilóta nélküli légi járművet – másnéven drónt – a balesetek megelőzése és a közlekedés biztonságának javítása érdekében.

Nógrád megye útjain az elmúlt két év során a drónos ellenőrzések tovább folytatódtak, és ezt az eszközt munkatársaink azóta is hatékonyan tudták igénybe venni az elkövetett szabálysértések dokumentálására. A közlekedésrendészeti ellenőrzés során a korábban használt technikai berendezésekhez képest mindenképp újdonság ennek az eszköznek a mozgástere. Míg a kamerák, vagy sebességmérő műszerek statikusan elhelyezve, vagy járművekbe telepítve kerülnek alkalmazásra, addig a drónok a levegőbe emelkedve látják el feladataikat. Ezek a gépezetek engedélyezetten 120 méterig emelkedhetnek fel, azonban a közlekedésrendészeti akciók alkalmával elegendő a 20-30 méteres magasság is. Vannak olyan közlekedési szituációk, vagy szabályszegések, amelyeknél egyértelmű áttörést jelent a drónok által készített felvétel. Az eszköz kameraképe ugyanis nagy felbontású videót készít, amely a szabályszegést dokumentálja. A drónt kizárólag kezelői vizsgával rendelkező, hivatásos munkatársaink kezelik.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy Nógrád megye főbb közlekedési útvonalain az elkövetkező időszakban is számíthatnak a járművezetők olyan közlekedésrendészeti akciókra, amelyben az egyenruhások drónt használnak.

…hogy mindenki hazaérjen!

 

Forrás:Police.hu