2022 november 19-én Öregdiák-találkozót tartottak a 40 éves a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium Tittel Pál Kollégiumában. A nevelőtestület nagy örömére 77 „öregdiák” és a kollégium 20 volt (nyugdíjas vagy már „csak” a gimnáziumban tanító) dolgozója vett részt az ünnepi programon. Eseményünket megtisztelte jelenlétévél Becsó Zsolt országgyűlési képviselő úr, Farkas Attila Pásztó város polgármestere, valamint Kriston Péter, volt tanítványunk, és a rendezvényünkre anyagi támogatást nyújtó, helyi Alapítvány elnöke.

A rendezvényt a gimnázium igazgatónője, Horváthné Tajti Ágnes nyitotta meg. Szeretetteljesen üdvözölte a gimnázium volt diákjait, köszöntötte a meghívást elfogadó, kedves vendégeinket. Berze Marianna tagintézmény-vezető beszédében megköszönte munkatársai odaadó munkáját és ünnepélyes keretek között adta át számukra a vezetőség köszönő oklevelét. A nevelőtestület emléklapját vehették át a volt dolgozók Horváthné Tajti Ágnes igazgató asszonytól és Fábiánné Kelemen Mária nevelőtanártól, aki egyben a Pásztó Kollégiumáért Alapítvány elnöke is. Díszoklevéllel köszönte meg az iskola vezetése, és a „Tittel Pál Kollégium örökös tiszteletbeli igazgatója” címet adományozott (néhai) Tolnay Béla és Vincze Ferenc címzetes igazgató uraknak, valamint Gombár Imre nevelőtanárnak, volt igazgató úrnak és a két évig itt dolgozó, de sok változást hozó Gyetván Gyula, volt tagintézmény-vezetőnek.

Herczegné Varga Ilona címzetes igazgatónő „Kis herceg” néven létrehozott ösztöndíjat ajánlott fel a kollégium hátrányos helyzetű, de kiemelkedően tehetséges fiataljai anyagi támogatására, melyet minden évben olyan tanuló kaphat meg, aki tanulmányi eredményével, közösségi munkájával érdemli meg a 100000 Ft-ot.

Az ünnep fényét Mengyi Zsolt tanár úr, Tittel Pál életéről szóló előadása fémjelezte, melyet a Tittel-sarok ünnepélyes felavatása követett. A szalagot Horváhtné Tajti Ágnes igazgatónő, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő úr és Gombár Imre, örökös tiszteletbeli igazgató úr vágta el jelezve, Tittel Pál szellemi örökségét a pásztóiak örökké ápolni fogják. Ezután a nap meglepetése következett. Az újonnan összeállt, Makuch Csaba tanár úr által alapított kollégiumi zenekar műsorával szinte elbűvölte a hallgatóságát. A sok tehetséges zenész-diák előadása megalapozta az éjszakába nyúló rendezvény hangulatát.

A svédasztalos vacsorát megelőzően kollégiumi gyűlésen, csoportos beszélgetések alatt idézték fel a kellemes emlékeket volt diákjaink, tanáraink, már nyugdíjba vonult és jelenlegi dolgozóink. A további időt Makuch Csaba hangulatot teremtő zenés estje tette felejthetetlenné.

Mi sem igazolhatja jobban a szombati nap fényét, mint egy volt diákunk, Szikora Róbert mai üzenete:

„Sziasztok!

Megpróbálom élményeimet röviden összefoglalni.

LÉLEKEMELŐ volt az együtt töltött idő!

Köszönet a szervezésben résztvevőknek, gratuláció a műsort adó „fiataloknak”! Óriási öröm volt megtapasztalni, hogy vannak dolgok, melyek nem változnak! Pontosan ugyanolyan összetartó közösség a jelenlegi, mint a miénk volt! Remek volt találkozni a rég látott nevelőinkkel (gondolok itt a pedagógusokra, a portásokra és valamennyi dolgozóra egyaránt) és azzal a néhány régi pajtással, akikkel együtt töltöttük életünk meghatározó éveit!

Az ilyen összejövetelek létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, s remélem, hogy legközelebb még többen felszállhatunk a „nosztalgiajáratra”! „

https://photos.google.com/share/AF1QipPRxqSVtv6DkiuS-ziGI2ZTdG7yF1gEegWbiMGYy6yVfF7DJbl7PGy5orxG6970cQ?key=REVMWm9jRDVXNV9qckJNYXpWVDdtNEQwRjlkdmVB

Forrás: Nógrád24.hu