A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója tartott prevenciós foglalkozásokat középiskolás diákok részére.

 

Nógrád megye több tanintézményben, közel 200 diák számára megtartott iskolai előadások során a szakember az internet veszélyeire, az online zaklatásra (cyberbullying), illetve az online szexuális zaklatás (online grooming) veszélyeire, felismerésük módjaira hívta fel a gyerekek figyelmét.

A tanórákon a fentieken túl a hatékony kommunikációs módszerek, a drogprevenció és az iskolai agresszió témákban is hasznos tanácsokat kaptak a gyerekek a rendőr-főkapitányság munkatársától.

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait a biztonságos internet használattal kapcsolatosan:

  • Ne adja meg senkinek felhasználónevét és jelszavát! 
  • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák! 
  • Csoportosítsa ismerőseit, ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat! 
  • Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adataihoz (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.) fér hozzá! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
  • Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő!
  • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól! Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez, vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

 

Forrás:Police.hu