• A korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet csökkentette a vevők számát, de az állami támogatásokkal kalkuláló vásárlók még mindig nagyobb arányban érdeklődnek nagyobb ingatlanok iránt.
  • Az ingatlan.com hitelintézőjében csokkal és babaváróval kalkuláló vásárlók majdnem kétharmada érdeklődik a nagyobb, több mint 3 szobás ingatlanok iránt. A lakástámogatásokkal nem kalkuláló vevők viszont kevesebb mint 40 százaléka keresi ezeket a több szobás lakásokat és házakat.
  • Állami támogatások nélkül a vevők is nagyobb kompromisszumra kényszerülnek 2022-ben: idén a csokkal és babaváróval nem tervező vásárlók 63 százaléka érdeklődött kisebb – 1-2,5 szobás lakások – iránt, míg a múlt évben ez csak az 58 százalékukra volt igaz.

A lakáspiacon is egyre jobban tetten érhető a korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet, a vásárlóerő csökkenése, a hitelkamatok emelkedése miatt gyengülő kereslet. Jól látszik ez a hatás azon is, hogy az állami támogatásokkal rendelkező vevőjelöltek a lakásméretet tekintve kevésbé kényszerülnek kompromisszumra, mint azok, akik nem jogosultak azokra – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a szobaszámok alapján vizsgálta a lakáspiaci kereslet alakulását.

Szobaszámok és arányok

“A kiszemelt lakásméret alapján két jól elkülöníthető tábort lehet megkülönböztetni a hitelintézővel kalkuláló vevők körében. A lakásvásárláshoz csok és babaváró támogatást is felvenni tervező vevők közel kétharmada, 64,7 százaléka érdeklődött a nagyobb, legalább 3 szobával rendelkező lakóingatlanok iránt. Míg az extra támogatással nem számoló vevőjelöltek mindössze 37 százaléka keresett ilyen ingatlant. Az állami támogatás igénylését tervező lakásvásárlók arányaiban a nagyobb ingatlanok megvásárlását tűzik ki célul. Ez egyben azt is jelzi, hogy a csok és babaváró támogatás még az idei, nehezebb helyzetben is segítséget nyújt a lakáscélok megvalósításában.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  Az ingatlanhirdetési portál hitelintézője a vevők által megadott adatok alapján a money.hu hitelajánlatai mellett az állami támogatásokkal is kalkulál, ezért a hirdetések között böngésző vásárlók azonnal látják, hogy egy ingatlanra van-e anyagi fedezetük vagy sem, és az érdeklődéseiket is ennek fényében tudják leadni.

Hogyan alakult a kisebbek iránti kereslet?

Fontos tényező az is a szakember szerint, hogy az állami támogatással nem kalkuláló vevőjelöltek 65 százaléka érdeklődött idén a kisebb, 1-2,5 szobás lakások iránt, szemben a tavalyi 58 százalékkal. Azaz a körükben többen kerestek kisebb méretű lakást.

Balogh László hozzátette: “Ez egyben arra utal, hogy akik államilag támogatott konstrukciókkal kalkulálnak, azok kevésbé kényszerülnek kompromisszumra a lakáskeresés során az ingatlan mérete és szobáinak száma tekintetében, mint azok, akik nem számolnak a támogatásokkal.”

 

 

Forrás: ingatlan.com