Magyar-szlovák közös szolgálat során fogták el a rendőrök a két embercsempészt és a 13 illegális migránst.

 

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a parassapusztai határátkelőhelyen 2022. november 22-én 8 óra 45 perckor – a magyar-szlovák közös szolgálat ellátásának végrehajtása során – észlelték, hogy egy lengyel hatósági jelzéssel ellátott gépjárműből több személy kiugrott és Szlovákia területére szaladt. A rendőrök azonnal intézkedés alá vonták a gépjárművet, amely során annak fülkéjében a 29 éves román vezetőn kívül egy 18 éves, szintén román állampolgár tartózkodott. A jármű átvizsgálása során megállapítást nyert, hogy annak hátsó üléssorai ki vannak szedve, így azzal a két férfi a járműben feltételezhetően illegális migránsokat szállított.

A lengyel gépjárműből Szlovákia területére átszaladt 13 fő szír migránst a szlovák hatóság tagjai Nyitra területén elfogták és visszatartották, majd őket a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság beosztottjai részére átadták. A külföldiek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért őket – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A rendőrök a két román állampolgárságú férfit szintén elfogták, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították és embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őket őrizetbe vették és előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásuk indítványozására. A hatóság tagjai a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

 

 

Forrás: Police.hu