Ünnepélyes keretek között adták át a közlekedési balesetek áldozatainak emlékművét Nógrád megyében.

 

A közlekedési balesetben elhunyt áldozatok emlékére állíttatott emlékművet a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és Bátonyterenye Város Önkormányzata a 21-es számú főút mellett, Bátonyterenye város Összetartozás Emlékparkjában. A Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával emeltetett műalkotást Lencsés Zsolt festőművész és freskófestő, az Arttéka Egyesület alapítója és jelenlegi elnöke, Nógrád megye díszpolgára alkotta meg. Az alkotó és az emlékművet állíttatók ezzel a műalkotással kívánnak megemlékezni mindazokra, akik Nógrád megyében közúti balesetben vesztették életüket. A rendőr-főkapitányság és az önkormányzat az emlékművel elhívják a figyelmet a közlekedésben részt vevők testi épségének és életének megóvása érdekében a közlekedési szabályok betartásának fontosságára és a balesetmentes közlekedésre.

Az emlékmű avatására ünnepélyes keretek között 2022. november 23-án került sor, amely a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulóinak műsorával vette kezdetét. Ezt követően dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány és Nagy-Majdon József Bátonyterenye város polgármestere köszöntötte a meghívottakat és mondott ünnepi beszédet. A műalkotás felszentelése előtt a kompozíciót alkotója, Lencsés Zsolt festőművész mutatta be, aki a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányág vezetőjétől a műalkotás elkészítéséért az ünnepség keretén belül emlékplakettet vehetett át.

Ezt követően az emlékművet Loborik Attila diakónus szentelte meg, majd a résztvevők dr. Morvai Máté trombita előadásában az Il Silenció zeneművet hallgathatták meg.

A megjelentek a rendezvény végén a közlekedési balesetben elhunytak emlékére, kegyeletük jelképeként virágot és mécsest helyeztek el.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője dr. Szabó Sándor főispán, valamint Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, továbbá Skuczi Nándor a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, és Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke. Az emlékmű ünnepélyes avatásán részt vett a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, valamint a rendőrkapitányságok vezetői és a társszervek képviselői.

Az ünnepélyes avatás időpontját a szervezők a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapjához igazodva szervezték meg, amely az ENSZ Közgyűlés 2005-ös döntése óta minden év november harmadik vasárnapja. Az emlékmű állítóinak szándéka szerint, ezt követően minden év novemberében gyertyagyújtással emlékeznek meg a halálos balesetek áldozataira.

A rendezvényről elkészült kisfilm megtekinthető a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság facebook oldalán.

 

Forrás: Police.hu