Habsburg Ottó szellemiségét idézték fel csütörtök este Magyarország bécsi nagykövetségén.

A pódiumbeszélgetést, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett, az európai politikus, közíró születésének 110. évfordulója alkalmából rendezte a Habsburg Ottó Alapítvány a Pannonhalmi Főapátsággal.

Az Európa jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésen a Habsburg Ottó és Magyarország által is képviselt, Európa keresztény szellemi gyökerein alapuló politikai filozófia megismertetése kapott kiemelt szerepet.

Gulyás Gergely a pódiumbeszélgetésen egyebek mellett arról beszélt: a 27 tagú Európai Unióban (EU) természetes, hogy a tagállamok máshogy gondolkodnak, mert a nemzeteknek más-más a történelmük, ugyanakkor az EU szövetségként fontos.

Az egyensúlyt a föderalizmus és a nacionalizmus között az EU alapszerződéseiben kellene megtalálni – vélekedett.

A miniszter kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre az ukrán nép megsegítéséért.

Wolfgang Schüssel korábbi osztrák szövetségi kancellár többi között arról beszélt, hogy a régiók szubszidiaritása ma is fontos elv, és Habsburg Ottónak határozott nézetei lennének arra vonatkozóan, hogy ma az EU-ban melyek azok a területek, ahol közösen kellene fellépni. Ilyen a környezet védelme, a biztonságpolitika, vagy a globális gazdasági kihívások – vélekedett.

A rendezvényen a Habsburg Ottó Alapítvány által összeállított, névadójának életét bemutató kiállítás is megtekinthető volt.

Fotó: MTI/Filep István

Forrás: MTI