Nógrád megyében az elmúlt három napon egy grúz, egy cseh és egy bolgár állampolgárságú embercsempészt vettek őrizetbe a rendőrök.

 

A Nógrád megyei rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján az elmúlt napokon 3 embercsempészt és 33 illegális migránst fogtak el.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság járőrei 2022. december 2-án 9 óra 20 perckor Bátonyterenye belterületén ellenőriztek egy grúz állampolgár által vezetett magyar honosságú gépjárművet. A rendőrök az intézkedés során a jármű rakterében összezsúfolva 13 fő önmagát szír, és további 3 fő afgán állampolgárnak valló személyt találtak meg és fogtak el a sofőrön kívül.

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai december 3-án 0 óra 10 perckor a 1201-es számú úton ellenőrzésük alá akartak vonni egy cseh honosságú személygépkocsit. A jármű azonban a rendőri jelzésre nem állt meg, hanem a parassapusztai határátkelőhely irányába továbbhajtott. A Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársaival közös szlovák-magyar szolgálatot ellátó rendőrök a gépjárművet a parassapusztai határátkelőhelynél sikeresen megállították. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a gépkocsit egy 31 éves cseh állampolgárságú férfi vezette, valamint az egyenruhások az utastérben 6 főt, míg a csomagtartóban további 3 főt találtak meg, akik magukat mindannyian szír állampolgárnak vallották. A rendőrök a sofőrt és a 9 fő illegális migránst elfogták és előállították.

Másnap, délelőtt 10 óra körüli időben a 2-es számú főút 71-es kilométerszelvényénél a Rétsági Rendőrkapitányság járőrei ellenőrzés alá vontak egy bolgár hatósági jelzésű személygépkocsit, amelyet egy 42 éves bolgár állampolgárságú férfi vezetett. A rendőri intézkedés során megállapítást nyert, hogy a járműben 7 fő magát szír állampolgárnak valló, valamint 1 fő magát török állampolgárnak valló személy tartózkodott, akik személyazonosságukat és Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A rendőrök a három embercsempészt és a 33 fő külföldit elfogták. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a grúz és a cseh állampolgár ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett, míg a bolgár férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A hatóság tagjai mindhárom férfit őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására az ügyészségen.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Forrás: Police.hu