Nógrád megyében az elmúlt három napon hatan sérültek meg közlekedési balesetben, ebből két sofőr a vezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

Balassagyarmat belterületén, egy áruház parkolójában közlekedett személygépkocsival 2022. december 2-án 11 óra körüli időben egy 39 éves sofőr, amikor a parkolóból kikanyarodás közben a jármű oldalával fellökte az arra haladó férfit. A gyalogos a baleset következtében megsérült.

Másnap, a délutáni órákban egy 53 éves járművezető közlekedett Salgótarján belterületén, a Baglyasi úton személygépkocsival, amikor egy balra ívelő kanyar után az egyenes útszakaszon a járművével a járdára felhaladt, majd a sövényen áthajtva egy épület falának ütközött. A balesetben a sofőr megsérült. A rendőri intézkedés során a jármű vezetőjével szemben alkalmazott alkoholteszter pozitív értéket mutatott.

A 23-as számú főúton, Nemti irányából Kisterenye felé haladt személygépkocsival egy 19 éves férfi december 4-én hajnali negyed egykor, amikor egy jobbra ívelő kanyarban az előtte az úttesten elhaladó szarvas kikerülésébe kezdett. Ekkor a jármű hátsó része megcsúszott, majd a jobb oldali kiemelt járdaszegélynek ütközött és felborult. A 19 éves férfi megsérült a balesetben.

Ugyanezen a napon 0 óra 50 perckor Salgótarjánban, a Salgó úton a belváros irányába közlekedett egy 21 éves férfi gépkocsival, amikor egy balra ívelő kanyarulatban a füves útpadkára lehaladt, a vízelvezető árokba hajtott, majd felborult. A sofőr a balesetben megsérült. A rendőri intézkedés során megállapítást nyert, hogy a férfi a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott.

Salgótarján irányából Rónafalu felé közlekedett még aznap kora délután motorkerékpárral egy 44 éves férfi, amikor Rónafalu előtt egy balra ívelő kanyarban a járművel megcsúszott és elesett. A motorkerékpár vezetője megsérült.

Nógrád megyei rendőrök az elmúlt három nap során további egy személyi sérüléses és öt anyagi káros baleset helyszínén intézkedtek.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy hazánkban még mindig zéró tolerancia van érvényben, amely az alkohol fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a gépjármű vezetése előtt és alatt egyaránt. A szeszes ital már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. Az elfogyasztott alkohol növeli a reakcióidőt, rontja a mozgáskoordinációs képességet, valamint zavarodottságot és a látás eltorzulását eredményezi, amely a közlekedésben elfogadhatatlan.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy kevesebben sérüljenek meg, vagy veszítsék életüket az utakon. Soha ne vezessenek járművet, ha alkoholt fogyasztottak!

Kérjük továbbá a közlekedésben résztvevő járművek vezetőit, hogy a KRESZ szabályait betartva közlekedjenek! Vezessenek óvatosan, körültekintően! Ne feledjék, a balesetek megelőzhetők!

Forrás: POLICE