Matolcsy György jegybankelnök bizottsági meghallgatásáról és a minimálbérről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben, ahol ellenzéki oldalról értékelték az idei évet is.


Jobbik: gazdasági vádbeszédet mondott Matolcsy György

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) beszámolt arról, hogy Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét hallgatta meg a nap folyamán a gazdasági bizottság.

Az ellenzéki képviselő értékelése szerint az MNB elnökének „az őszödi beszédhez hasonlítható gazdasági igazságbeszéde” brutális látleletét adta a Fidesz-kormányzásnak.

 Azt kérte, hogy a kormánypártiak reagáljanak a Matolcsy György által elmondottakra, egyebek mellett arra, hogy a szocializmusba nem érdemes visszamenni, hogy Magyarország a világ öt legsérülékenyebb országa között van, hogy helytelen a kormány válságkezelési stratégiája, hogy a 2021-es költségvetés műhiba volt. Hozzátette, a jegybankelnök szerint jövőre 15-18 százalék lehet az infláció.

Közölte, a magyar politikatörténetben ilyen gazdasági vádbeszédet még nem lehetett hallani. Arra szólította fel a kormányt, a multinacionális érdekek képviselete helyett álljon a magyar kisvállalkozások és családok mellé.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára rögzítette: az MNB-nek nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, a jegybank függetlenül végzi a törvényben meghatározott feledatát, így a jegybankelnök véleményét teljesen szabadon mondhatja el.

Az államtitkár felidézte, hogy az elmúlt 12 évben mit tett a kormány azért, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között is a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, míg a munkahelyek száma a 4,7 milliót. Szerinte a magyar kormány kétszer is jól vizsgázott, két válságból is kivezette az országot.

Szólt a munkaalapú társadalom kialakításáról, az adócsökkentésekről, a beruházásokról. Közölte, ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarországnak.

Momentum: Fidesz-felárat fizetünk mindenért

Gelencsér Ferenc (Momentum) azt vette számba, szerinte mire lehetnek „büszkék” a kormánypárti képviselők idén. Szólt az adóemelésekről, a megszorításokról, a kata megszüntetéséről, a pedagógusok kirúgásáról, az uniós források felfüggesztéséről, a magas inflációról. Fidesz-felárat fizetünk mindenért a rossz kormányzás miatt – hangoztatta.

Szerinte a miniszterelnök megtévesztette és átverte a magyarokat, a rossz kormányzás miatti problémákat pedig mások nyakába akarja varrni. Önök lassan 13 éve kormányoznak. Ki a hibás még önök szerint? Szvatopluk, Koppány vagy Dzsingisz kán? – kérdezte.

Közölte, a kormánypártoknak fogalmuk sincs arról, mi lesz a jövő héten. Mire számíthatunk 2023-ban? Padlássöprés, Huxit, forint helyett pengő? Tippelni is nehéz – fogalmazott.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint nem meglepő, hogy az ellenzék és a kormány másképp látja az évet.

Az államtitkár 2022 legfontosabb kérdései közé sorolta a háború és a béke ügyét, a megélhetést és a munkahelyeket fenyegető brüsszeli szankciókat és a baloldali dollárbotrányt.

Elmondta, a kormánypártok országjárásán többen azt firtatták, mikor áll végre a baloldal a béke oldalára. Azt is tudakolták, egyetért-e a baloldal azzal, hogy a kormány akadályozza meg az országnak káros energiaszankciókat. Kijelentette: a kormány nem fogja elfogadni az országnak káros szankciókat.

Közölte, a baloldali kampányhoz több milliárd forintnyi támogatás érkezett külföldről, és Karácsony Gergely főpolgármester a főnöke annak a tanácsadónak, aki intézte a baloldali kampány vélhetően törvénytelen amerikai támogatását. Mit kértek a szponzoraik a baloldaltól a támogatásért cserébe? – kérdezte.

MSZP: legyen adómentes a minimálbér

Komjáthi Imre (MSZP) azt mondta, a jövő évre tervezett 17 százalékos minimálbér-emeléssel, a dolgozók nettó 155 ezer forintot fognak hazavinni, ami nem elég a megélhetéshez. Hozzátette: Csehországban 247 ezer, Lengyelországban 240 ezer, Szlovákiában 232 ezer forinttal kalkulálnak jövőre, míg az adómentesség miatt a román minimálbér is magasabb, nettó 158 ezer forint lesz.

Elmondta, hallani lehet adófizetők pénzéből kialakított sminkszobáról, közpénzből felújított kastélyokról, mesés meggazdagodásokról. Hozzátette: nem apostoli szegénységet vár el a kormánypártoktól, de emberséget és belátást igen.

Sürgette a minimálbér adómentességét, és hogy a bértárgyalásokba kapcsolódjon be a kormány, „legyen békepárti, hozza el a munkabékét”. Azt is kezdeményezte, fagyasszák be a miniszterelnök, a képviselők és a kormánytagok fizetését, amíg a nép szenved.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő aggodalma a minimálbéresekért akkor lenne hiteles, ha az MSZP kormányzása idején lerakta volna a hitelesség alapjait. Közölte, a képviselőnek tiltakoznia kellett volna akkor, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal volt miniszterelnök-jelölt minimálbérellenes nyilatkozatot tett.

Szóvá tette azt is, hogy az MSZP-kormány alig emelte a minimálbért.

Közölte, a mostani kormány, hogy kivezesse az embereket a segélyek világából, bevezette a közfoglalkoztatást, emellett többet fordít a rászorulók segélyezésére is.

 

Forrás: MTI