A Nógrád megyei rendőrök egy 37 éves cseh állampolgárt vettek őrizetbe csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

A Rétsági Rendőrkapitányság járőrei 2022. december 7-én az éjjeli órákban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján intézkedés alá akartak vonni Rétság belterületén egy cseh honosságú járművet, azonban annak vezetője a megkülönböztető jelzésre nem állt meg és továbbhajtott. A rétsági rendőrök a gépjárművet Borsosberény belterületéig követték, ahol ellenőrzésük alá vonták. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a járművet egy 37 éves cseh állampolgárságú férfi vezette, valamint az egyenruhások a jármű utasterében 7 főt, míg a csomagtartóban további 3 főt találtak meg, akik magukat mindannyian szír állampolgárnak vallották. A rendőrök a sofőrt és a 10 fő illegális migránst elfogták és előállították.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a cseh állampolgár ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A hatóság tagjai a férfit őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására az ügyészségen.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: POLICE