A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt a Balassagyarmati Járásbíróságon egy 48 éves nógrádi férfi ellen, aki alkoholos befolyásoltsága ellenére volán mögé ült és személyi sérüléssel járó balesetet okozott – közölte a Nógrád vármegyeiegyei Főügyészség hírportálunkal.

HIRDETÉS

A vád szerint a férfi 2022. október 7-én a kora esti órákban két utasával autózott egy nógrádi község belterületén. Az utazás előtt elfogyasztott alkohol hatása miatt túllépte a megengedett sebességet, a gyorshajtás okán egy menetiránya szerint jobbra ívelő útkanyarulatban áttért a szemközti forgalmi sávba, majd lehaladt az útról és az útmenti füves vízelvezető árokba hajtott.

A balesetben mindkét utas nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a jármű megrongálódott.

A baleset a vádlott ittassága miatt következett be, aki megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint járművet csak az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

Az ügyészség ezért a büntetlen előéletű vádlottal szemben vádiratában pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabását, valamint a 20.660 forint bűnügyi költség megfizettetését indítványozta.

A Büntető Törvénykönyv szerint a bíróságnak kötelező eltiltania a járművezetéstől azt, aki ittas vagy bódult állapotban vezetett.

HIRDETÉS

Az akár többszázezer forintos pénzbüntetésen és több éves eltiltáson túl is súlyos következményei vannak az ittas vezetésnek: az eltiltott sofőr csak költséges és időigényes utánképzés után kaphatja vissza a jogosítványát az eltiltás letelte után; ha balesetet is okozott, a kötelező felelősségbiztosítást szabályozó jogszabály szerint a biztosító az általa a károsultnak kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti az ittas vezetőtől 5.000.000 Ft értékhatárig; a saját autójában keletkezett kár megtérítésére kötött casco biztosítás ugyanakkor egy fillért sem fizet, ha a sofőr ittas volt.

Forrás: Nógrád Vármegyei Főügyészség