A Nógrád megyei rendőrök egy cseh és egy moldáv állampolgárságú embercsempésszel szemben fejezték be az eljárás vizsgálati szakaszát a napokban – közölte a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

HIRDETÉS

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai december 3-án 0 óra 10 perckor a 1201-es számú úton ellenőrzésük alá akartak vonni egy cseh honosságú személygépkocsit. A jármű azonban a rendőri jelzésre nem állt meg, hanem a parassapusztai határátkelőhely irányába továbbhajtott. A Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársaival közös szlovák-magyar szolgálatot ellátó rendőrök a gépjárművet az átkelőhelynél sikeresen megállították. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a gépkocsit egy 32 éves cseh állampolgárságú férfi vezette, valamint az egyenruhások az utastérben 6 főt, míg a csomagtartóban további 3 főt találtak meg, akik magukat mindannyian szír állampolgárnak vallották. A rendőrök a sofőrt és a 9 fő illegális migránst elfogták és előállították.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság egyenruhásai december 21-én a hajnali órákban a vármegyeszékhely belterületén, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy francia honosságú gépjárművet ellenőriztek. A jármű átvizsgálása során az utastérben a 32 éves moldáv állampolgárságú sofőrön kívül 4 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban személyazonosságukat, Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. A munkatársaink gépkocsi vezetőjét és utasait elfogták és előállították.

A magyar jogszabályoknak megfelelően a rendőrök mindkét esetben intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.

A Nógrád Vármegyei Rendőr Főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 32 éves cseh állampolgár ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett, míg a 32 éves moldáv férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

A hatóság tagjai az eljárások során mindkét férfit őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására a Balassagyarmati és Salgótarjáni Járási Ügyészségen, amit a bíróság a terheltekkel szemben elrendelt.

HIRDETÉS

A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat mindkét ügyben vádemelés javaslatával küldték meg a Balassagyarmati és Salgótarjáni Járási Ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: POLICE