Déli tizenkét óráig tizennégy a viharos széllel kapcsolatos lakossági bejelentés érkezett a katasztrófavédelem Nógrád vármegyei főügyeletére szombaton.

A legtöbb esetben kidőlt fákhoz és leszakadt faágakhoz riasztották vármegyénk hivatásos és önkéntes tűzoltóit. Az egységek kézi erővel és motoros láncfűrésszel avatkoztak be a káreseteknél. Volt, ahol a gyalogosok és az autósok forgalmát akadályozták a leszakadt növényi részek, máshol elektromos és távközlési vezetékeket szakítottak le.

Kozárd külterületén, a 2122-es számú úton, Balassagyarmaton, az Ipolypart utcában, Patakon, az Alkotmány úton, Salgótarjánban, az Iskola úton valamint Herencsényben, a 2123-as számú úton okoztak útzárat a kidőlt fák. A vármegye hivatásos és önkéntes tűzoltói mindenhol rövid időn belül megszüntették az útakadályokat.

hirdetés

Bátonyterenyén, a Bányász úton egy negyedik emeleti lakás redőnytokja lazult meg és vált veszélyessé. A helyi hivatásos tűzoltók eltávolították az ablakból a tokot. Nógrád településen egy családi ház tetőcserepeit sodorta le a szél. A Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei és a rétsági hivatásos tűzoltók visszahelyezték a cserepeket. Nagyoroszi és Drégelypalánk között a vasúti forgalmat akadályozták kidőlt fák. A rétsági hivatásos tűzoltók távolították el a sínekről a fákat. Somoskőújfaluban, a Csontváry utcában egy családi ház polikarbonát előtetőjét bontotta meg a vihar. A káresetnél a salgótarjáni hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Balassagyarmaton egy Bajcsy-Zsilinszky utcai épület homlokzatáról tört le egy zászlórúd, amely a járdán elhaladó gyalogosokat veszélyeztette. A helyi hivatásos tűzoltók távolították el a falsíkról a zászlót.

Személyi sérülés egyik káreset során sem történt.

 

Forrás: NMKI