Magyarország az elmúlt 13 év „elképesztő és páratlan kormányzati korrupciója miatt” továbbra sem kapja meg azokat az uniós pénzeket, amiket az összes többi tagállam nagyrészt már el is költött – mondta Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője kedden Budapesten.

HIRDETÉS

Az árnyékkormányinfó elnevezésű, online is közvetített sajtótájékoztatón Molnár Csaba kijelentette, hogy a megszabott március végi határidő lejárni látszik, anélkül, hogy a kabinet érdemben eleget tett volna azoknak a feltételeknek, amelyeket az Európai Bizottság a „magyar emberek érdekében” megfogalmazott.

A DK ezért azt javasolja, hogy vonják vissza az igazságszolgáltatásban „törvénytelenül megszerzett pozíciókat”, valamint a kormánynak a felsőoktatásban „törvénytelenül megszerzett” pozíciókból is vissza kell vonulnia – közölte.

Másik témára áttérve arról beszélt, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlása helyett az arra szánt pénzt inkább a Lázár János építési és közlekedési miniszter által forráshiány miatt törölt projektekre kellene fordítani. Hozzátette, hogy a repülőtér megvásárlásának terve már korában is felmerült, a kormány 2021-ben egy 1680 milliárd forintos, nem kötelező vételi ajánlatot tett, de aztán a vásárlást elnapolták.

A politikus úgy számolt, hogy a régiós repterek adatai, az elmúlt évek ilyen típusú tranzakciói, a következő öt év kilátásai és a szakértői számítások alapján a reptér értéke 625-699 milliárd forint között lehet. A kormány most ebben az első körben 1680 milliárd forintért akarja megvásárolni, durván kerekítve háromszoros árat akar adni érte – tette hozzá. Ráadásul a repülőteret birtokló társaság vezérigazgatója szerint a cég a jelenlegi tulajdonosok idejében mindössze két gazdasági évben termelt pozitív cash flow-t, a könyvei pedig összességében 238 millió euró veszteséget tartanak számon – emelte ki.

HIRDETÉS

Molnár Csaba arról is beszélt, hogy a szakmai szervezetek elfogadhatatlannak tartják a pedagógusok közalkalmazotti státuszának javasolt megszüntetését. Ez egy „bosszútörvény”, ami a tanárok és a diákok kormányellenes tiltakozásaira reagál – hangsúlyozta a politikus.

Az eseményen részt vett Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője, aki arra a kérdésre hogy támogatják-e Karácsony Gergely főpolgármester újraindulását, azt felelte, hogy a DK még nem foglalkozott a 2024-es önkormányzati választás személyi kérdéseivel.

Arra a felvetésre, hogy terrorszervezetté kell-e nyilvánítani az antifa mozgalmat, Kálmán Olga leszögezte, hogy a DK elutasít minden olyan szervezetet, amely azon alapul, vagy a tevékenysége abban merül ki, hogy más embereket bántalmazzon.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Mónus Márton