Az elmúlt héten 14 fő sérült meg Nógrád vármegye közútjain közlekedési baleset során.

 

Egy 27 éves férfi közlekedett személygépkocsival 2023. április 13-án 7 óra 50 perckor Ludányhalászi belterületén a Losonci úton, Nógrádszakál irányába, amikor az egyenes útszakaszon elütötte a vele azonos irányba az úttest jobb szélén kerékpárral közlekedő 70 éves nőt. A baleset következtében a kerékpáros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Ugyanazon a napon 9 órakor egy 22 éves férfi közlekedett kerékpárral Drégelypalánk belterületén a Rákóczi úton egy lejtős útszakaszon, amikor a műszakilag nem megfelelő állapotban lévő járművel fékezés nélkül érintőlegesen nekiütközött a kereszteződésben álló teherautó elejének, majd kerékpárjával az úttestet szegélyező patakmederbe hajtott. A balest következtében a kerékpárt vezető férfi megsérült.

Az elmúlt egy héten a vármegye rendőrei további hét személyi sérüléssel járó és tizenhárom anyagi káros baleset helyszínén, valamint négy ittas járművezetővel szemben intézkedtek.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a kerékpárral közlekedők figyelmét az alábbiakra:

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget. A biciklis akkor is kellő körültekintéssel haladjon át a kereszteződésen, ha neki van elsőbbsége!
  • A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h, gyalog- és kerékpárúton 20 km/h, kerékpárúton 30 km/h, egyéb helyen 40 km/h lehet. Amennyiben a járművezető kerékpáros fejvédőt visel, és nem szállít utast, úgy lakott területen kívül akár 50 km/h sebességgel is haladhat.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.
  • Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva.
  • Csak olyan kerékpárral vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek a kötelező tartozékokkal fel vannak szerelve, és a biztonságos közúti közlekedésre alkalmas!

…hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: Police.hu