Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. január 30. napján támogatási kérelmet nyújtott be a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP6.3.2-16 kódszámú, „Zöld város kialakítása” című pályázati felhívásra. A TOP-6.3.2-16-ST1-2018- 00002 azonosító számú, „Játszóház kialakítása és játszótér felújítása Salgótarjánban” című pályázatot a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága 2018. október 18. napján 395,3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette 100%-os támogatási intenzitás mellett. A Támogatási Szerződés 2018. december 28-án lépett hatályba.

A tervezett fejlesztés célja volt egy játszótér felújítása és egyéb rekreációs terület kialakítása egy játszóházzal és parkosított zöldfelület létesítésével, valamint egy tanösvénnyel. Az elmúlt évtizedben igen nagy népszerűségre tettek szert a játszóházak hazánkban. Szinte minden nagyváros rendelkezett már ilyennel. Salgótarjánban azonban sem a versenyszféra, sem az önkormányzati szektor nem tudott létrehozni ilyen létesítményt, noha az igény jelentős volt rá.

A tervezett projekt 3 ingatlanon megvalósítandó fejlesztést tartalmazott. A projekt során megújult a 4158. hrsz.-on, található játszótér. A játszótér növényzete teljesen megújításra került, új, klímatűrő cserjék, virágok kerültek betelepítésre. A jelenlegi kopott, kevésbé biztonságos elemek leszerelésre kerültek, helyette új, biztonságos, a jelenlegi szabványoknak megfelelő kültéri fitness elemek kerültek elhelyezésre. A jelenlegi padok, szeméttárolók is ki lettek cserélve. Gyalogosan, babakocsival és kerekesszékkel történő könnyű megközelíthetőség érdekében a gyalogutak felújításra kerültek.

A projekt másik elemeként a 4504. hrsz.-on található, volt sporttelepen egy játszóház kialakítása valósult meg. Egykor kézilabdapálya üzemelt itt a szükséges kiszolgáló épülettel, mely öltözőket, vizesblokkokat, vendéglátóhelyet tartalmazott. A pálya és létesítményei hosszú évek óta használaton kívül voltak, így állapotuk erősen leromlott. A tervezett új funkciók kiszolgálására sem méretük, sem állapotuk, sem a telken belüli elhelyezkedésük miatt nem volt felhasználható, ezért egy teljesen új épület építése mellett döntött a tulajdonos Önkormányzat. A telek adottságait figyelembe véve a jelenlegi aszfaltozott pálya helyén került kialakításra egy csarnok, melyhez egy kiszolgálóépület is csatlakozik. A közel 300 m2-es épületben kapott helyett maga a tematikus játéktér, mely elsősorban a 3-12 éves korosztály igényeit szolgálja ki. Egy kisebb területen a fiatalabb korosztály számára is kialakításra kerültek játékok. A csatlakozó épületrészben elhelyezésre került egy büfé, információs tér, öltöző helyiség, valamint irodák. Az épület előtt, szintén a pálya helyén, gépkocsi parkolók is épültek, illetve egy olyan kültéri játszótér, melyet a játszóház szolgáltatásait igénybe vevők használhatnak. Az épület belső és külső berendezéseit is a projekt finanszírozta. Harmadik elemként a 4527. hrsz.-on, a tervezett játszóház szomszédságában található játszótéren került sor egy városi tanösvény kialakítására, melynek célja volt a város, valamint a környezet és élővilág kapcsolatának bemutatása információs táblák elhelyezésének segítségével.

„Soft” elemként – önkéntesek bevonásával – megszépült a Rokkant-lakótelep központi lépcsősora, mely a Játszóház és tanösvény szomszédságában található, valamint a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium előudvara és külső homlokzata. A projektről bővebb információt a www.salgotarjan.hu oldalon olvashatnak.

 

Forrás: Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala