Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekest köszöntik vasárnap 70. születésnapja alkalmából Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban, amely ez ünnepséggel nyílik meg a téli szünet után – tájékoztatta az MTI-t az emlékház vezetője szerdán.

 

Balla István felidézte, hogy tavaly szeptemberben nyílt meg Mohorán Tokody Ilona életmű-kiállítása pályafutása 50 éve előtt tisztelegve. A tárlat akkor csak novemberig volt látogatható, de erre építve tervezték a tavaszi évadnyitó rendezvényt.
Az emlékházat hagyományosan Pásztor Erzsi Kossuth-díjas színművész nyitja meg, köszöntőt mond Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, a rendezvény fővédnöke. Tokody Ilonát köszönti Mohorán Bajza Viktória színművész, Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Blankó Miklós nyelvész, Berkes János, Kelen Péter, Miller Lajos, Molnár András és Muskát András operaénekesek, Nagy Viktor rendező, Rátkai Erzsébet jelmeztervező és Tóth Enikő színművész is.

Az életmű-kiállításon önálló albumot készítettek a kritikákból, és a tárlat összeállításakor figyelembe vették legkedvesebb – például a Toscában, a Pillangókisasszonyban, a Don Carlosban, A trubadúrban vagy a Bohéméletben játszott – szerepeit. Az előadások jeleneteit fényképek idézik meg, amelyeken Tokody Ilona látható José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti társaságában is.

A művész mintegy kétezer fotót és relikviát bocsátott a Tolnay Klári Emlékház rendelkezésére, így Tokody Ilona személyes tárgyai is helyet kapnak a tárlaton, köztük áldozáskori mirtuszkoszorúja és olvasója, első rajzai, régi naptárai, a számoláshoz használt kisiskoláskori abakusza vagy háromkerekű biciklije.
Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1953. április 27-én született Szegeden, 1971-ben lett a Zeneakadémia növendéke. 1976-tól a Magyar Állami Operaház magánénekese és a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze. Európa és Amerika számos nagyvárosában és operaházában vendégszerepelt. A New York-i Metropolitan Operában 1988-ban mutatkozott be. 1992-ben egyik legemlékezetesebb fellépése volt a José Carrerasszal tartott közös áriaest a Népstadionban.

Vasárnap szabadtéri zeneszalonná alakítják az emlékház szabadtéri színpadát, ahol ünnepélyesen felavatják a Magyar Művészeti Akadémiától ajándékba kapott pianínót. A hangszert Dabóczi Bence szólaltatja meg Kósa József zongoraművész és Kósa Bernadett előadóművész közreműködésével.

 

Forrás: Nógrád24.hu/MTI